Vad är Dantien?

Dantien är ett begrepp som ofta uppkommer i asiatiska filosofi, medicin och kampsport. Den dantien är kroppens tyngdpunkt, och i teorin lager för qi, eller livskraft. Det ligger strax under och bakom naveln, även om vissa traditioner tyder på att kroppen faktiskt har tre punkter dantien, vid naveln, hjärta och panna. Studenter i kurser som handlar om traditionell kinesisk filosofi såsom qi gong klasser introduceras ofta begreppet dantien på ett tidigt stadium.

Du kanske också ser dantien stavas som Dan Tien, dantian, ljusbrun T'ien, eller så vidare, på grund av att romanisering från kinesiska tecken är ofta mycket bristfällig. Termen översätts med "rött fält", och många människor visualisera dantien som en fysisk gäller energi, förutom en plats på kroppen. Dantien ibland betraktas som en boll av energi i kroppen som kan manipuleras eller ändras.

Filosofi åt sidan, är magen mycket nära tyngdpunkten för den mänskliga kroppen och som idrottare känner till, lära sig att utnyttja tyngdpunkten kan bidra till att generera mer kraft. Att vara medveten om tyngdpunkten och föra den låg i magen kan också förbättra balansen, vilket är användbart för idrottare som boxare och fäktare, eftersom det kan förhindra ett fall då kroppen utvidgas i en attack. Begreppet dantien är därför mycket viktigt i kampsport, med instruktörer uppmuntra eleverna att centrera sin energi i det dantien för mer kraftfulla slag och bättre balans.

Det finns en rad olika sammanhang där dantien kan kommer upp. I meditation kan människor uppmuntras att andas djupt i sina dantien, och att fokusera sina tankar på den energi det innehåller. Det dantien används också i traditionell kinesisk medicin, med utövare utforskar flödet av kroppens energi och den mängd energi som lagras vid denna avgörande punkt i kroppen. Vissa metoder som Qi Gong är tänkta att förbättra flödet av energi och stärka dantien, chambering energi för senare användning.

Tanken med den nedre magen som säte för livskraft och energi knappast unikt för Asien. Denna del av kroppen har en potent symbolik i många kulturer, och den visas i en mängd olika traditionella läkemedel metoder och sport, även om det kanske inte alltid är uttryckligen definieras som en motor för mental energi i Västra friidrott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.