Vad är Bird Flu?

För mer än ett sekel har fågelinfluensan sprids bland fåglar, särskilt domesticerade höns, men den senaste tidens uppmärksamhet har kallats till aviär influensa eftersom vissa stammar infekterade människor. Ingen är längre fågelinfluensan förpassas till grisar och fåglar, eftersom viruset har förstärkt och muterat, vilket resulterar i en smitta som kan överföras från fågel till människa. Humanfall av fågelinfluensa har orsakat infektioner och dödsfall runt om i världen som vetenskapsmän kämpar för att identifiera de farliga stammar och förhindra en dödlig pandemi.

Vi har länge vetat att fågelinfluensan funnits hos djur, ofta döda vilda och tama populationer. Dessa virus tillhör relaterade typer av influensa som utvecklas och förändras precis som alla virus. Vi brukade vara huvudsakligen om att förlora värdefulla fåglar som gav ägg eller kött till hönsuppfödare. Men i 1997 som förändrade när fågelinfluensan föreföll vara dödliga för människor i Hongkong.

en patogen, eller aktiva, aviär influensa dödar fåglar snabbt och spred sig snabbt genom en befolkning. Om en vild fångster flyttfågel influensa, kan den bära den många miles till andra vilda eller tama grupper. Dessa virus utvecklas på två sätt, genom avdrift och skift. Drift hänvisar till felaktiga replikering, så att nyare virus längre från det ursprungliga genetiska materialet, men har tillräckligt många DNA att de fortfarande bara sprids bland en enda art. När ett virus skift , betyder det att generna hos ett virus mix, eller ras, med ett annat virus, vanligtvis inom en bärare. Grund av en övergång, fågelinfluensan blandas med en mänsklig form av influensa, och kunde därmed smitta människor genom direkt kontakt med fåglar.

humanfall av fågelinfluensa är oerhört alarmerande, och höjde den oro virologer och myndigheter i Kina, Hongkong, Vietnam, Kanada och andra länder. Detta förestående pandemi kan endast kontrolleras av den stora slakten av miljontals höns innehålla virus som sprids genom luft, vatten och mark. Fågelinfluensan är särskilt farlig eftersom vårt immunsystem inte har några antikroppar för att hantera något som används för att förpassas till djur. Därför tar det hålla med oöverträffad kraft, bosätter sig i lungorna och motstår antivirala och antibakteriella läkemedel.

De flesta hälsoexperter forska och bekämpa förekomsten av mänskliga fågelinfluensa inte har en optimistisk syn. De påpekar att patogenen inte har visat sig att utvecklas så att människa till mänsklig kontakt är smittsam, men det återstår att människor som arbetar med höns, simma i infekterade floder, spelar i ett område där slaktkroppar begravdes, eller andas luften i närheten av en fjäderfä bearbetningsanläggning, kan leda till infektioner.

Hittills har läkarna kunnat diagnostisera fågelinfluensan, identifiera de specifika stam, och rikta ett korrekt omhändertagande av smittade fåglar. Men de är ineffektiva på att behandla den resulterande luftvägsinfektion, som leder till dödsfall. De konstaterar att influensa epidemier och pandemier förefaller oundvikliga med tanke på historien om smittsam sjukdom under de senaste århundradena.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.