Vad är BERIBERI?

BERIBERI är en vitaminbrist på grund av otillräckligt intag av tiamin, även känt som vitamin B1. Tiamin spelar en viktig roll i den mänskliga kroppen, hjälper till att reglera ämnesomsättningen, kolhydrater process och glukos, och producera energi. Om tillräckligt tiamin förbrukas på grund av dålig kost, kan BERIBERI resultat. Behandling innebär tillförsel av tiamin, tillsammans med magnesium, som hjälper tiamin att fungera. När patienten har stabiliserats, terapi för att behandla kvarstående symtom kan genomföras.

Det finns fem typer av BERIBERI. Blöt BERIBERI innebär det kardiovaskulära systemet, och kännetecknas av andningssvårigheter, snabb hjärtfrekvens, överbelastning av lungor, och ett utvidgat hjärta och lever. Ödem, en svullnad i armar och ben med vätska, är också förknippat med våta BERIBERI. Shoshin är en form av våt BERIBERI med en snabbt insättande, och det är ofta dödlig.

Dry BERIBERI är ett nervsystem manifestation av bristen, och det inkluderar domningar, gångsvårigheter, svårigheter att balansera, problem tal, och kramper. Wernicke-Korsakoff syndrom är en form av torr BERIBERI relaterade till alkoholism. Alkoholister har ofta dålig näring, och alkohol även påverkar funktionen av tiamin. Den femte form, infantil BERIBERI, uppträder hos barn som ammar från tiamin bristfällig mödrar.

Sjukdomen är en endemisk problem i Asien, på grund av praxis att "polera" ris när det har skalat. Skalning ris för att göra vitt ris tar bort de flesta av tiamin-rika ytterhölje ris, och polering den tar bort resten av tiamin. Bland fattiga arbetare som äter en begränsad kost, BERIBERI är tyvärr ganska vanligt. Andra källor för tiamin inkludera baljväxter, fläsk och andra fullkornsprodukter, som alla kan vara svårt för fattiga människor att få.

västerlänningar först observeras och dokumenteras BERIBERI på 1600-talet bland asiatiska arbetare i sina kolonier. Sjukdomen är relativt sällsynt i de flesta industrialiserade länder eftersom det finns rikligt källor till vitamin B1 i västra kosten. Namnet på sjukdomen kommer från en singalesiska fras som betyder "jag kan inte, jag kan inte", en hänvisning till försvagande symptom på avancerad BERIBERI.

Sjukdomen kan vara svåra att diagnostisera, så många saker kan leda till symptom i samband med BERIBERI. Ofta är sjukdomen avslöjas först efter tillägg ges. Efter patientens kost har tagits upp, är sjukgymnastik och andra behandlingar som genomförs för att hantera de neurologiska och fysiska skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.