Vad är Ascites?

Ascites är uppbyggnaden av ytterligare vätska i buken, annars kallas bukhålan. I lindriga fall kan detta extra vätska inte lätt kan konstateras, men i allvarligare fall, sticker buken kraftigt, vilket ger enkel diagnos av ascites.

Ascites är oftast orsakade av levercirros, i allmänhet relaterade till alkoholism. Den "öl magen" som av många kan faktiskt vara ascites. Hjärtsvikt kan leda till ansamling av vätska i buken samt vid anklar, handleder, fötter och händer. Tuberkulos, pankreatit och cancer i buken kan också ge ascites.

Ju större ansamling av vätska, desto större tryck på membranet, vilket kan orsaka andnöd. De flesta andra symtom i samband med ascites direkt samband med dess underliggande orsaker. Till exempel, en person med ascites som också har ihållande hosta och feber kan utvärderas för tuberkulos. Gul missfärgning av hud och slemhinnor, eller gulsot, visar leverdysfunktion som orsak till ascites.

Diagnos innefattar att fastställa förekomsten och orsaken till ascites. Läkare brukar beställa flera blodprover, bland dem ett blodstatus, som exakt kan mäta faktorer som leverfunktion och blod-koagulering förmåga. Det vanligaste, läkare utföra en paracentes, där en liten mängd ascitic vätska avlägsnas via nålen från buken. Utvärdering av denna vätska kan peka på specifika orsaker till ascites.

vätska från ascites analyseras för att utvärdera serum-ascites albumin gradient (SAAG). Denna lutning kan antingen låg eller hög, och hjälper till att fastställa den bakomliggande orsaken till ascites. Allmänt gäller att hög SAAG leverdysfunktion eller hjärtsvikt. Låg SAAG föreslår cancer eller tuberkulos.

När patienter närvarande med svår ascites, läkare använder paracentes att sakta extrahera överflödig vätska från bukhålan. För mild ascites, är patienterna ofta ut på en låg natriumdiet och föreskriven diuretika såsom furosemid, märkesnamn Lasix.

Även om patienten genomgår behandling för att minska eller bromsa den ansamling av vätska, hitta och behandla orsaken, om möjligt, i slutändan är det bästa sättet att minska ascites. Medicinsk eller kirurgisk behandling av underliggande hjärtsvikt kommer att sakta minska byggnad vätska när hjärtsvikt orsakar ascites. Antibiotika ges för att behandla tuberkulos. Antivirala läkemedel kan hjälpa till att lösa vissa former av hepatit.

För ascites orsakas av svår levercirros, kan endast lämplig behandling levertransplantationer. Få en levertransplantation kan vara svårt för patienter som har cirros på grund av pågående alkoholism. Om inte en patient med framgång kan sluta dricka, transplantation enheter är ovilliga att lista honom eller henne, eftersom cirros återkommer om alkoholhaltiga beteende fortsätter.

I allmänhet, om den underliggande orsaken till ascites kan fastställas och behandlas, är utsikterna goda, och noggrann övervakning kan förhindra upprepning. För dem vars underliggande förhållanden inte kan åtgärdas, behandling fokuserar på minskning av obehag av ascites. Tyvärr, ascites ofta innebär allvarlig bakomliggande förhållanden som förkortar livslängden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.