Vad är Amazia?

Amazia är ett tillstånd där juvret saknas, men bröstvårtan och omgivande Aureola är närvarande. Vanligtvis är amazia iatrogen karaktär, vilket betyder att det orsakades av en läkare, även om det är möjligt för att villkoren skall medfödda. Den vanligaste orsaken till amazia är operation för att avlägsna mjölkkörtlarna utförs som en del av en cancerbehandling program, med målet att excising alla cancervävnaden så att den inte kan metastasera till angränsande organ.

En närliggande villkor är amastia. I amastia är hela bröstet, inklusive bröstkörtlar, bröstvårtan och Aureola, frånvarande. Folk ibland felaktigt använder termen "amastia" att referera till amazia, även om de två villkoren är olika till sin natur. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för båda, för patienter som vill ha behandling.

När juvret är frånvarande kommer det inte vara möjligt att producera mjölk, och behandling för amazia eller amastia utförs vanligtvis av kosmetiska skäl , som vissa kvinnor känner sig obekväma utan en eller båda brösten. Behandlingen innebär att införandet av ett bröstimplantat för att fylla i vävnaden, och bröstvårtan kan flyttas samtidigt som implantatet kan ändra placeringen av bröstvårtan, vilket gör att brösten ska visas konstigt. Patienter som går på att skaffa barn kan ha möjlighet att amma från ett intakt bröst om endast ett togs bort, eller så måste bottlefeed, för mödrar som vill använda bröstmjölk att mata sina barn, kan det ibland vara tillgängliga via en mjölk bank.

För kvinnor som har ett bröst eller båda brösten bort under bröstcancerbehandling, en operation som kallas en mastektomi, kan ibland rekonstruktion göras under operationen, även om vissa kirurger föredrar att vänta. Hos unga kvinnor som inte utvecklar bröst, får en läkare ge ett bröstimplantat som ett alternativ efter det uppenbart att patienten har gått igenom puberteten och ytterligare tillväxt är osannolikt.

Det finns en annan Skälet till Iatrogent amazia, trans könsbundna män kan välja att ha opererat bort sina bröst så att de kan anpassa sina organ till anpassning till deras könsidentitet. I detta fall, är ingen behandling önskas för de saknade bröstkörtlar, eftersom patienten uttryckligen valt bort. Under operationen, är bröstvårtan och Aureola flytta så att de kommer att sitta i rätt position på mannens bröst när han återhämtat sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.