Vad är utåtvänt?

utåtvänt är en term som betyder "att vända ut och in. " I den medicinska världen kan utåtvänt förekomma i flera olika sammanhang, som alla innebär ett organ eller kroppsdel som rör sig på sin plats. Behandlingar för det varierar beroende på det organ som deltar sidan, och kan omfatta kirurgi och stärkande. Det är inte ovanligt att utåtvänt att bli smärtsamt för patienten, eftersom det innebär en förändring från normala anatomiska läge. Problemet är dessutom ofta mycket påtaglig, eftersom det är ganska svårt att missa ett utvikt kroppsdel.

I ortopedi, är utåtvänt vanligen används för att hänvisa till utåtvänt ankeln. I detta läge vänder ankeln ut, vilket gör att fotsulan att vända utåt också. Detta kan hämma promenader och orsaka obehag för patienten. Några orsaker är medfödda missbildningar, fotled stukningar, och felaktigt läkt raster. I detta fall kan operation för att åtgärda felet, och patienten kan behöva bära en stödjande stag under läkningsprocessen för att säkerställa att fotleden läker rakt.

Detta är ett särskilt vanligt problem med stukningar av fotleden. Patienter kan också utveckla inversion, där ankeln vänder åt andra hållet och den enda av foten är vänd inåt. Inversion behandlas med liknande tekniker för att räta ut och stödja gemensamma. När en patient har haft en förskjutning av det gemensamma, kan det sätta patienten i riskzonen för framtida dislokationer och andra problem.

utåtvänt kan också förekomma med ögonlock och läppar. I detta fall blir den del av ögonlocket eller läpp som normalt står för aktiv långsamt tills den står inför utåt. Förutom att orsaka en viss social oro genom att locka uppmärksamhet kan detta vara obekväm för patienten, och det kan utsätta honom eller henne att skada. Behandling innebär vanligen kirurgi för att korrigera orsaken till utåtvänt och att förankra läppen eller ögonlocket tillbaka i position med stygn för att hålla den på plats medan det läker.

En annan allvarlig form av utåtvänt kan förekomma under arbete och leverans av ett barn. I detta fall, ett tillstånd som kallas livmoderframfall inträffar där livmodern levereras med barnet. Detta innebär att modern till infektioner och avsevärda komplikationer. Behandling innebär grundlig rengöring i livmodern innan det återsänds till sin rätta plats, och sömmar att ge stöd för att hålla den på plats. Livmoderframfall ses också i veterinärmedicinska medicinsk praxis, särskilt bland nötkreatur och svin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.