Vad är tonsiller?

tonsillerna massor av lymfatisk vävnad som kantar munnen och öppnandet av halsen. De är utformade för att fånga bakterier, virus och andra skadliga ämnen innan de kommer in i andningsorganen och resten av kroppen. Eftersom de fungerar för att minska och bekämpa infektioner, är tonsiller anses utgöra en del av immunförsvaret.

Många människor känner till HALSMANDLAR, som dinglar på baksidan av halsen bakom tungan. Förutom HALSMANDLAR, människor har också svalg tonsiller, som också kallas polyper, dessa tonsiller linje taket i munnen. Tonsiller finns också på baksidan av tungan, i form av linguala tonsiller och i örontrumpeten, som förbinder svalget till örat. Tillsammans är tonsiller kallas Waldeyer s Tonsillar Ring.

Barn tenderar att ha den största tonsiller, eftersom dessa vävnader atrofi med åldern. Som ett resultat, då tonsillerna av barn smittades, är det mycket mer märkbar. Tonsill orsakar infektioner i vävnaden sväller, orsakar ofta smärta eller ömhet, och när de väl har smittats en gång, kan tonsillerna bli lätt infekterade igen. Av detta skäl kan barn med svår tonsiller infektioner, så kallade halsfluss, eller upprepade infektioner har sina tonsiller bort.

En gång i tiden var avlägsnande av tonsiller mer i stor utsträckning, eftersom effekten av denna anatomiska struktur var tillräckliga kunskaper. Nu när läkarna förstår roll tonsiller i immunsystemet, tenderar de att vara mer tveksamma att rekommendera bort, eftersom det kan äventyra immunsystemet, vilket leder till svårare infektioner senare. Om tonsillerna överlever genom barndomen, kommer den potentiella infektioner i tonsillerna vara mindre märkbar, och bevarandet av vävnaden bidrar till att bekämpa sjukdomar i allmänhet.

Tonsiller kan tas bort av andra orsaker än infektion. Ibland vävnaden blir så stora och svullna att det hämmar andningen, vilket leder till sömnapné eller snarkning. I dessa fall, avlägsnande av HALSMANDLAR rekommenderas för hälsa och komfort. Den HALSMANDLAR kan också tas bort i fall där människor har svårt att tugga. Många kirurger erbjuder intrakapsulära tonsillektomi, som endast omfattar borttagande av en del av vävnaden och lämnar en del material kvar för att hjälpa till att skydda patienten från framtida angrepp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.