Vad är paranoia?

Paranoia är ett ord som ofta används i dagens samhälle för att beskriva någon som är misstänksamt på det sätt de anser världen. Även om det nu är ett ganska vanligt ord, har det blivit bara populär under de senaste två decennierna.

Ökningen av paranoia i dagens samhälle tros ha uppstått från allmänhetens uppfattning att vi lever i ett Orwellskt samhälle. Termen orwellsk hänvisar till George Orwells bok 1984 , som beskriver en värld där allt, ner till våra tankeprocesser, övervakas. Det är sant att på en kort shoppingtur i stan vi är tagna på kameran nästan 300 gånger under en enda dag. Detta ständig övervakning, som gör det möjligt för företag att känna våra köpvanor och människor att spåra deras DNA, har lett till en ökning av paranoia. Det verkar som att i dagens storebrorssamhälle, alla vet allt vi gör.

Paranoia är medicinskt klassas som en psykotisk sjukdom. Den drabbade känner sig förföljda av andra. Han brukar också har en överdriven bild av sin egen självtillräcklighet. Även om paranoia är en psykisk sjukdom, är det vanligtvis inte ett isolerat tillstånd och är ofta kopplad till någon annan psykisk sjukdom.

Det är svårt att fastställa orsaken eller orsakerna till paranoia. Paranoid människor kan drabbas av en känslomässig och mental kollaps i vissa tankeprocesser. En händelse i det förflutna kan ha byggt upp omedvetet i en allvarlig bakomliggande psykisk störning. Undertryckta känslor kan också vara en orsak till paranoia, tillsammans med omständigheter eller projiceras känslor på andra människor.

symtom på paranoia är skiftande. Det vanligaste är en misstro mot människor. Paranoid folk tittar alltid på baktanken och ifrågasätter andras insatser. De är lätt kränkt och inte kunna slappna av. Paranoid människor kan också vara obehagligt på sociala funktioner och rädd för att bli utnyttjat. Andra symptom kan vara envishet, perfektionism och svårigheter att uttrycka förlåtelse.

En paranoid person är vanligen inte medveten om att hon är paranoid, oavsett hur mycket du berätta för henne. Insistera på att ett lidande är paranoid bara kommer att öka hennes ifrågasättande av människor runt dem. Paranoida människor kan med tiden kommit att inse att de ifrågasätter varje handling en annan person tar, oavsett hur små, men det är mycket svårt för den paranoida personen att bryta denna cykel.

Behandling för paranoia är vanligtvis genom beteendeterapi. Beteendeterapi lär den lidande hur man blir mindre känslig för kritik. Den försöker också att göra paranoiker öka sin sociala kompetens. Behandlingen kan ta lång tid, som paranoia är mycket svårt att övervinna på grund av den bevakade egenskaper förknippade med sjukdomen.

vi ständigt lära från en tidig ålder för att fråga andras motiv, till vara medveten och att vara misstrogna människor. Medierna förser oss med massa exempel vanliga människor som inte är att lita på: korrumperade politiker, liggande affärsmän och krigshetsande världsledande. Paranoia kan vara en psykisk sjukdom, men det kan vara ett att samhället tar för givet och verkligen vänder sig till.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.