Vad är modafinil?

modafinil är ett receptbelagt läkemedel som kan vara bra i situationer där stimulering är nödvändig för att motverka trötthet eller någon form av sömnstörning. En av de vanligaste användningsområdena för modafinil är vid behandling av narkolepsi. Dessutom finns det alltfler tecken på att modafinil kan vara till hjälp vid behandling av symtom relaterade till Attention Deficit Hyperactivity Disorder, tillbakadragning från kokainberoende, och vissa former av depression.

modafinil verkar genom att öka graden av utsläpp av monoaminer i blodomloppet. Samtidigt arbetar läkemedlet också att höja nivån på hypotalamus histamin i systemet. Denna kombination av åtgärder kan bidra till att främja en känsla av uppmärksamhet och fokus som personer med olika typer av sömn sjukdomar ofta erfarenhet.

Användning av modafinil är godkänd i USA för behandling av narkolepsi. Narcoleptics erfarenhet episoder där en förlust av medvetande kommer plötsligt. Eftersom modafinil fungerar som en stimulerande i kroppen, kan en narkoleptiska uppleva denna förlust av medvetandet med mindre frekvens, samt eventuellt förblir medvetslösa under kortare perioder.

Andra typer av störningar i samband med sömn är också behandlas effektivt med modafinil. Personer som arbetar på natten ibland uppleva det som kallas skiftarbete sömnstörningar. Sjukdomen kännetecknas av en oförmåga att gå in ett tillstånd av ÅTERSTÄLLANDE sömn under dagen. Som ett resultat kan de enskilda bli trött, irriterad och har svårt att inrikta sig på uppgifter under arbetet. Modafinil arbetar för att skapa en känsla av att vara utvilad utan att orsaka nerv nervositet som många stimulantia skapa.

Medan Food and Drug Administration i USA har godkänt modafinil för narkolepsi och en utvald grupp av andra sömnstörningar, är det läkemedel som används vid behandling av flera andra sjukdomar runtom i världen. På grund av den känsla av välbefinnande läkemedlet producerar, är modafinil ibland används för att behandla psykiska sjukdomar såsom depression eller schizofreni. Under tillbakadragande från drogmissbruk, särskilt kokain, modafinil kan bidra till att minimera perioder av svår ångest som vanligtvis ingår i återkallandet processen. Läkemedlet har testats för behandling av ADHD och fann att hjälpa till med kognitiv funktion i ett betydande antal av dessa tester.

samtidigt främja befrielse från trötthet och bidrar till att skapa en känsla av lugn vakenhet är modafinil inte alltid den rekommenderade behandlingen. Patienter med hjärtproblem såsom ett framfall mitralisklaffstenos eller ventrikulär hypertrofi bör undvika användning av modafinil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.