Vad är kollagen?

Kollagen är en sorts protein. Fibrer i naturen, ansluter den och stödjer andra kroppsliga vävnader såsom hud, ben, senor, muskler och brosk. Det stöder också inre organ och är ännu närvarande i tänderna. Det finns mer än 25 typer av kollagen som förekommer naturligt i kroppen.

Kollagen är en av de mest talrika proteiner som finns i organ hos däggdjur, inklusive människan. I själva verket är det omkring 25 procent av den totala mängden protein i kroppen. Vissa människor hänvisar till kollagen som det kitt som håller kroppen samman. Utan den skulle kroppen, bokstavligen faller sönder.

Som har stor draghållfasthet, kollagen funktioner på ett sätt som skiljer sig mycket från många andra typer av proteiner. Till exempel kan det finnas både inom och utanför celler. Kollagen fibrer är viktigt för att bidra till den yttre strukturen av celler. Men de är närvarande på insidan av vissa celler också.

Kollagen arbetar hand i hand med elastin att stödja kroppens vävnader. I grunden ger det kroppsvävnader form och ger fasthet och styrka, elastin ger samma kroppsvävnaderna stort behov av flexibilitet. Denna kombination av kollagen och elastin är mycket viktigt i många delar av kroppen, inklusive men inte begränsat till, lungor, ben och senor. Även blodkärlen lita på både kollagen och elastin.

Ofta är kollagen diskuteras i förhållande till huden. Det fungerar med keratin för att ge huden med styrka, flexibilitet och motståndskraft. Eftersom människor ålder, dock förekommer kollagen nedbrytning, vilket leder till rynkor. Som sådan är den ett viktigt ämne för de som letar efter sätt att bekämpa de synliga effekterna av åldrandet på huden. Vissa hudvård professionella råd faktiskt människor på olika sätt att stimulera produktionen av kollagen i hudceller.

Förutom att det är så viktigt i kroppen, kollagen också har många medicinska användningsområden. Det används i vissa kosmetiska ingrepp och säljs som ett komplement skapas för rörligheten i lederna. Det är ännu används vid behandling och hantering av allvarliga brännskador. För detta ändamål används det för att skapa konstgjorda huden substitut.

Eftersom kollagener är så viktiga i kroppen, står det att anledningen till att kollagenet brister kan vara problematisk. I själva verket finns det vissa genetiska sjukdomar som är förknippade med kollagen brister. Till exempel osteogenesis imperfecta , allmänt kallade spröd skelettsjukdom, resultat från en betydligt lägre nivå av kollagen. Det kan också beror på närvaron av kollagen som är av lägre kvalitet än normalt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.