Vad är förgiftning?

förgiftning är ett allvarligt medicinskt tillstånd som oftast drabbar kvinnor efter 20 veckors graviditet. Även känd som havandeskapsförgiftning eller graviditet inducerad hypertoni (pih) är förgiftning kännetecknas av en plötslig blodtrycksstegring och förekomsten av för mycket protein i urinen. Om förgiftning är inte upptäcks och behandlas, den ständiga ökningen av blodtrycket kan leda till dödliga komplikationer för både mor och barn. I själva verket, förgiftning och andra sjukdomar förknippade med högt blodtryck är vanliga orsaker till mödra-och barnadödlighet i världen.

För närvarande finns inga kända orsaker som utlöser uppkomsten av denna sjukdom. Det finns dock dokumenterade riskfaktorer som kan leda till att vissa kvinnor är predisponerade för förgiftning.

1. Graviditet. Att vara gravid i sig bär den största risken för detta problem. Incidensen av förgiftning är högre i första graviditeter, antingen med en kvinnas första partner eller med en ny partner. Kvinnor som blir gravida för första gången på tio år eller längre löper också en ökad risk. Dessutom flerbördshavandeskap ökar en kvinnas risk att utveckla detta tillstånd. Tidigare medicinsk statistik har visat att förgiftning inträffar oftare hos kvinnor tvillingar, trillingar eller fler barn.

2. Sjukdomshistoria. Kvinnor som tidigare har drabbats av graviditeten som orsakas av högt blodtryck är mer benägna att utveckla förgiftning igen. En historia av villkoret i andra kvinnliga släktingar "graviditeter ställer också en kvinna vid högre risk. Kvinnor med andra befintliga villkor, såsom njursjukdom, kronisk högt blodtryck och diabetes, tenderar att utveckla förgiftning också.

3. Ålder. Samtidigt som gravid förbi 35 års ålder ökar risken för förgiftning kan tillståndet visas också bland yngre kvinnor, särskilt de som är under 20 år vid tiden för graviditeten.

4. Vikt problem. med en idealisk före graviditeten vikt beroende på kropp-mass index (BMI) beräkningar är viktigt att förhindra uppkomsten av förgiftning. Kvinnor med ett BMI över 30 står risken för att detta tillstånd under deras graviditeter.

Det mest uppenbara symptom på förgiftning är högt blodtryck och protein överskott i urinen efter 20: e graviditetsveckan. Dessa symtom är vanligtvis upptäcks under ordinarie prenatal checkups. Om dessa symptom förekommer, läkare hålla ett vakande öga på utvecklingen av både mamma och barn att avgöra om symtomen är en engångsföreteelse eller tecken på denna farliga sjukdom. Andra mindre uppenbara men anmärkningsvärt symtom är plötslig viktökning på mer än två pounds per vecka, svullnad i händer och ansikte, övre högra magsmärtor, dimsyn eller tillfällig förlust av syn, och minskad urinproduktion.

Det finns tyvärr inget botemedel mot förgiftning med undantag för leverans av barnet, varefter blodtryck bör återgå till det normala inom ett par dagar. Kan dock levereras inte vara möjligt om förgiftning har satt i för tidigt under graviditeten. I detta fall kan läkarna försöka fördröja leveransen att tillåta barnet att mogna tillräckligt innan förmå arbete eller utför ett Kejsarsnitt. Behandlingar under denna period, en kombination av sängläge med begränsad fysisk aktivitet och medicinering för att sänka blodtrycket.

Det är alltid sorgligt att en mor-till-vara för att upptäcka att hennes graviditet är komplicerat med förekomsten av förgiftning. Trots konstant oroande och ökad ångest kan bara förvärra tillståndet. Därför bör blivande mödrar försök att vara optimistisk och hantera stress för att minska skadeverkningar av sjukdomen på sig själva och sina barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.