Vad är fluor?

Fluor är en kemisk tillsats som är till hjälp för att stärka och skydda emalj på ytan av tänderna. Fluorid anses vara en form av minskad fluor, som används i tillämpningar som sträcker sig från användning i fluorkarboner produkter som effektivt rengör glas eller ta bort färg från ett trä eller tegel yta. När det används som en halogenlampa, utvecklar fluor i ett monovalent jon. Fluor är också en del i ett antal läkemedelssubstanser som används för att behandla en mängd olika hälso-sjukdomar.

Till skillnad från vissa former av fluor, är tandläkare fluor används för att ge näring och att öka stabiliteten och styrkan i tänder, vilket i praktiken gör dem mindre mottagliga för utveckling av håligheter eller skada tuggning eller liknande uppgifter.

Det finns i huvudsak tre olika sätt att befästa tänderna med fluor. En av de vanligaste är införandet av fluorid i vattnet system för många samhällen. Lägga fluor i vattnet är oftast tänkt att hjälpa förhindra karies även om medlemmarna i samhället inte ser en tandläkare regelbundet. Även tillsats av fluor i vatten system har varit relativt vanliga sedan mitten av 20th Century finns det vissa invändningar mot denna praxis. Det är dock tillsats av fluor i vatten fortfarande stöds av organisationer såsom Centers for Disease Control and Prevention i USA och liknande organ i andra länder.

En annan metod för att införa fluor till tänderna är att använda en tandkräm med fluor som en del av den dagliga munhygien strategi. Det kanske förvånar en del människor att upptäcka att inte alla märken av tandkräm innehåller fluor i sina formler. Av detta skäl rekommenderas att kontrollera ingredienserna i tandkräm innan köp för att se till att fluor är faktiskt anges. Använda tandkräm efter varje måltid rekommenderas för att uppnå största möjliga nytta.

Tandläkare kan också administrera fluorbehandling till patienter. Detta är oftast i form av en lokal applicering som sker efter det att tänderna har blivit rengjorda och eventuella bevis för hål har tagits bort från tänderna. För människor som tenderar att inte borsta regelbundet med en fluortandkräm eller bor i ett område där fluorid inte läggs till i dricksvatten kan dessa typer av tillämpningar gå en lång väg mot att bibehålla starka tänder.

I områden där en regelbunden tandvård checkups och fluoriderat vattensystem är inte vanliga, är det inte ovanligt att vanligt bordssalt skall infunderas med fluor. Även om inte lika effektiv som andra metoder, hjälper införandet av fluor i salt för att minska förekomsten av karies och tillåta människor att njuta av en högre standard på tandhälsa än som är möjligt annars.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.