Vad är en tumör?

En tumör är en massa i kroppen som orsakas av okontrollerad celldelning som resulterar i onormal vävnad tillväxt. Tumörer kan uppstå var som helst, och de orsakas av en mängd olika faktorer. När en tumör upptäcks, en läkare vanligtvis begär en biopsi, så att vävnaden kan undersökas för att avgöra om det är malignt, som malignitet är en viktig fråga att överväga vid utvecklingen av en behandlingsplan.

Tumörer uppstår när en genetisk defekt gör att cellerna börjar snabbt multiplicera, utan kontroll av celldelning. Dessa defekter kan ärvas eller förvärvas, till exempel genom exponering för mutagena kemikalier, eller att en oväntad händelse i rutin celldelning. Begreppet "tumören" kommer från ett latinskt ord som betyder "svullnad," syftar på det faktum att tumörer orsaka märkbara svullnader som kan ses eller palperas.

Läkare kan också syfta på tumörer som "tumörer. " Ursprungligen skall begreppet "tumör" som någon form av svullnad, var till exempel en svullnad som orsakas av en ackumulering av pus som en följd av infektion, medan "neoplasm" används särskilt för att beskriva ett svullnader orsakade av onormal celltillväxt. Med tiden kom de två villkor som skall synonyma. Läsaren bör notera att "tumören" ses också stavas som "tumör" i Storbritannien och Kanada.

Läkare i allmänhet dela tumörer i två kategorier: elakartade och godartade. En elakartad tumör är en tumör som har potential att orsaka hälsoproblem genom att strypa tillgången på blod till en viss region, och koloniserade omgivande organ, eller sprider sig till andra delar av kroppen. En godartad tumör, däremot, växer långsamt och inte utgör något omedelbart hot mot hälsan. Uttrycket "pre-maligna" används också för att beskriva en tumör som har förmåga att bli elakartade. Cancertumörer klassificeras som maligna.

När en tumör är biopsier, kan ett prov tas med en nål eller en skalpell och undersöks i mikroskop. Teknikern då betyg tumören, titta på storlek och potential att sprida sig. Låggradig tumörer är vanligtvis benigna, och med låg oro, medan hög grad tumörer kräver medicinska åtgärder. Den mest klassiska svar på en elakartad tumör är att ta bort den, och patienten kan också ges cytostatika, strålning, och andra behandlingar för att förhindra återfall av tumören, tillsammans med uppföljande vård för livet, som innehåller en regelbunden granskning av området för att bekräfta att tumören inte har inställt sig igen. Godartade tumörer kan också tas bort av kosmetiska skäl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.