Vad är en stomi?

En stomi är en öppning i kroppen som förbinder insidan av kroppen till omvärlden. Stomas kan vara antingen fysiska eller på konstgjord väg, och de spelar olika roller i kroppen. Begreppet "stomi" hänvisar också mer allmänt i biologi till öppningar, växter, till exempel näringsämnen intag genom stomata i deras blad och stjälkar.

mun är ett välkänt exempel på ett naturligt bildat stomi, liksom öron, näsa och anus. I vissa fall är det nödvändigt att skapa en konstgjord stomi, i vilket fall suffixet "-ostomy" är knuten till beskrivningen av medicinsk åtgärd för att indikera att en stomi skapades. Den kolostomi är troligen den vanligaste formen av kirurgi som kräver att en stomi, och det innebär att kringgå en del av tjocktarmen och skapa en ny artificiell öppning för att klara av kroppen avfall.

Ostomy hamnar också , som namnet antyder, en form av stomi. Portar kan placeras hos patienter där regelbunden tillgång till ett specifikt område i kroppen behövs, en hamn kan rymma en inmatningsrör, till exempel, eller öppna tillträdet till en ven för läkemedel. Dessa halvpermanenta medicintekniska produkter är mindre benägna att infektionen än mer tillfälligt sätt, och de kan vara mer bekväm för patienten på lång sikt.

Stomata har skapats i tusentals år, och de kan vara bland de äldsta av kirurgiska behandlingar. Trepanation, att bruket att borra hål i skallen avlasta, är en typ av stomi, och arkeologiska bevis visar att människor har trepanning varandra under mycket lång tid. Tidig Trepanation operationer kan ha utförts med ett mystiskt syfte, snarare än en medicinsk ett, många trepanned skallar var klart de shamaner och andra religiösa figurer.

Eftersom stomata ansluta insidan av kroppen med omvärlden, innebär det vissa risker för kroppen, förutom att hjälpa den äta, höra, lukta, och evakuera avfall. Varje öppning utgör en potentiell raden under för skadegörare, och en del stomata är klädda med känsliga slemhinnor som satte dem i ännu större risk att smittas. Både naturliga och artificiella stomata kan bli smittad om den inte sköta dem, barn brukar lära sig hygien vid ung ålder att ta hand om stomata de föds med, medan människor som får en stomi genom operation ges vanligen detaljerade eftervård instruktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.