Vad är en finne?

En finne är en liten svullnad i huden som orsakas av en blockering av en por. Återkommande eller flera finnar kallas akne. Många människor anser finnar som fula, och försöker undvika att få dem, om möjligt. Det finns flera sätt att behandla finnar innan de visas, och det finns också några alternativ för behandling av finnar efter de uppstår. Precis som i fallet med någon typ av sjukdom, svåra eller smärtsamma finnar bör behandlas av läkare.

En finne bildas när döda hudceller försök att kasta av sig men kan inte, på grund av ett stopp i porerna i huden. Vanligen sådant uppehåll orsakas av överproduktion från talgkörtlarna, som normalt arbetar för att hålla huden frisk. Smuts och infektion i en pore kan också leda till en blockering, vilket kommer att orsaka en finne. I vissa fall kan finne bli fylld med pus.

Många vill instinktivt pop en finne när de ser en. Detta är egentligen inte rekommenderas, eftersom den kan köra blockering och smittsamt material längre in i huden, vilket leder till smärtsamma infektioner och fula ärr. Endast whiteheads och pormaskar bör poppade, och varfylld bör röda finnar lämnas ensam. När en finne är poppade, eller extraherade, bör det göras under sterila förhållanden, för att minska risken för infektion, och en hudläkare eller hudterapeut bör helst utföra extraktionen.

För att undvika finnar, hålla huden ren är det bästa steget. Rengör huden är mindre sannolikt att bryta ut i finnar, eftersom regelbundna tvätt och användning av en peelingen avlägsnar byggs upp död hud och smuts. Det kan finnas några kostförändringar som kan göras för att minska finnar, som att äta mindre fett och olja, men en klar koppling mellan kost och finnar inte har fastställts, och det kan vara olika för olika människor. Att undvika stress är också ett bra sätt att minska sannolikheten för att bryta ut.

När finnar uppstår, bör de lämnas ensamma och får ha sin gång naturligt. I de flesta fall kommer en finne avta efter några dagar. Försök att undvika beröring eller irritera finne och använd rena händer om du måste röra vid det. Täck inte en finne med smink, eftersom det kan öka svårighetsgraden av blockaden. Om en finne inte kommer att försvinna, eller om den blir större, smärtsamma, eller uppenbart irriterad, se en hudläkare om det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.