Vad är en Xyster?

En xyster är ett kirurgiskt instrument som används för att skrapa ben. Xysters används i både människor och veterinärer, i en mängd olika förfaranden som gäller ben och tillhörande vävnader. Verktyget är tillgängligt från medicinska utbudet företag som tillverkar kirurgiska instrument. Några av dessa företag endast kommer att sälja till sjukhus eller läkare, på grund av oro över missbruk av medicinska instrument eller personer som kan tillhandahålla medicinsk service utan licens, kan sätta riskpatienter.

xyster liknar en rasp eller fil. Det används för att rengöra ben under kirurgiska ingrepp. Ortopeder kan använda detta verktyg när de förbereder ben för ympning, redo att ta en biopsi prov eller förbereder stift eller på annat sätt reparera ett allvarligt skadat ben. Veterinärer, inklusive veterinärer som är specialiserade på ortopedisk förfaranden, använda det här verktyget på ungefär samma sätt.

Liksom andra kirurgiska instrument, är xyster tillverkad av ett material som är avsedda att steriliseras. Verktyget kan tvättas i specialiserade tvål och uthärda en resa genom en autoklav för att döda bakterier och andra organismer som kan finnas. Det är också rutinmässigt kontrolleras för tecken på metall trötthet eller Avtrubbning som skulle kunna vara indikatorer för utbyte. Avtrubbning av instrumentet kan göra det mindre användbart och potentiellt skada en patient, vilket gör det viktigt att utvärdera verktyget för att bekräfta att det är i gott skick före användning.

Tillsammans med andra kirurgiska verktyg, xyster är noga loggas av kirurgiska personal. Om verktyget är sannolikt att behövas under operationen, kommer det att läggas ut under utarbetandet av operationssalen så att det blir lätt åtkomliga. Verktyget klassiskt lämnas i en autoklaveringspåse att bibehålla sterilitet och att indikera att den är steril, med en medhjälpare att öppna påsen för kirurgen när verktyget krävs. Verktyget är också räknas ut efter operationen, tillsammans med andra redskap som används, av en sjuksköterska eller kirurgisk assistent med uppgift att se till att alla verktyg redovisas.

Begreppet "xyster" har sitt ursprung på 1600-talet , är och kommer från en grekisk rot som betyder "att skrapa. " Liksom övriga kirurgiska verktyg är utbildning som krävs för att lära sig att använda verktyget effektivt och för att avgöra när användning av verktyget kommer att vara lämpligt. Utbildning i kirurgi utförs under överinseende av erfarna kirurger, ofta i det gamla protokollet av "se en, gör en, lära en. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.