Vad är en VBAC?

En VBAC, eller vaginal förlossning efter kejsarsnitt , är när en mor ger sitt barn vaginalt efter att tidigare levererat ett barn via kejsarsnitt, eller c-avsnitt. Fram till slutet av 1970-talet, kunde mödrarna inte hoppas på att leverera ett barn vaginalt efter att ha en C-sektionen, på grund av gränserna för medicinsk kunskap på den tiden. 1980-talet och 90-talet skedde en ökning VBACs grund av ökad medicinsk forskning och kunskap, liksom ökningen av mödrar kräver mer valfrihet i sina leveranser. Nu, på grund av juridiska restriktioner, politik sjukhus, och skyhöga premier oegentligheter har VBAC priser minskat dramatiskt igen.

Cesarean leveranser, som innebär ett övergripande snitt under "bikinilinjen" och längs med muskelfibrer att leverera en baby, står för ungefär en miljon födda per år i USA. År 1970 var andelen c-avsnitt om 5%, medan 2005 uppgick den till 28%.

Idag är förlossningsläkare delade meningar om VBAC debatten. Vissa är försiktiga och endast leverera via C-sektionen efter ett tidigare kejsarsnitt. Oavsett om de tror att det är säkrare att leverera vaginalt eller via kejsarsnitt är det många av dessa läkare händer bundna av sjukhuset politik, förordningar stat, eller felbehandling försäkring. Andra förlossningsläkare överlåta beslutet till modern, så länge hon är en bra kandidat för en VBAC.

För dem som argumenterar mot en VBAC, säkerhet för fostret och mamman är deras främsta oro. De hävdar att riskera en VBAC kan leda till bristningar i livmodern, svår blodförlust, brist på syre till barnet under förlossningen, infektion, och i värsta fall, infertilitet eller död för både barnet och modern. Även om risken för uterusruptur i en VBAC är mindre än 1% är det inte en risk många läkare är villiga att ta. En misslyckad VBAC kan ta större risker för komplikationer än en framgångsrik VBAC, och resultaten födelse i en c-avsnitt ändå. Anhängare av cesareans hävdar att det passar de levererar är en annan plus, det är bekvämt, undviker mamma en lång och smärtsam arbetskraft, och hon kan välja sitt barns födelsedag.

Kvinnor som vill försöka en VBAC har ungefär 60 till 80% chans att lyckas, särskilt om de är en bra kandidat för det. Nyligen medicinsk forskning stöder VBAC, om så bara för att undvika potentiellt farliga större bukkirurgi. Förespråkare av VBAC hävdar att c-profiler har en högre frekvens av återinläggning på sjukhus efter födseln, senare uterusruptur i följande födda, och infertilitet. En studie från 2005 visade att 11% av alla c-profiler var onödiga, och 65% av de andra c-avsnitten var onödiga. Nyligen Consumer Reports tidskrift som heter ett kejsarsnitt nummer tre på sin lista över "12 Operationer Du kan bli bättre utan. "

Debatten rasar om, och det blir svårare för kvinnor att fatta beslut själva. Över 300 amerikanska sjukhus i landet har förbjudit VBACs. Ett sjukhus gick tom så långt som att ta en kvinna till domstol för att tvinga henne att ha ett kejsarsnitt efter ett ultraljud visade en möjlig £ 13 (5,9 kg) baby som skulle vara svåra att leverera vaginalt. Hon klarar av att leverera vad som visade sig vara en 11 lb (4,99 kg) barn vaginalt vid ett annat sjukhus.

Om läkaren är öppen för en VBAC, måste du uppfylla vissa kriterier för att försöka en. Du kan bara ha haft en c-avsnitt med en horisontell eller låg tvärgående, snitt. Bäckenet bör visas stor nog att rymma en bebis passerar genom den. Du bör ha haft någon annan uterin operation eller tidigare uterusruptur. Dessutom kan man inte ha någon annan sjukdom som skulle göra vaginal förlossning farlig. Som en försiktighetsåtgärd, måste en läkare och anestesiolog vara tillgänglig genom hela din leverans om du behöver ett akut kejsarsnitt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.