Vad är en Biloma?

En biloma eller biliär cysta är en samling av galla inne i buken som blivit inkapslade med epitelceller. Det finns ett antal situationer som kan bidra till bildandet av en biloma, och det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga, beroende på placering, storlek och svårighetsgrad cysta. Symptom i samband med en biliär cysta kan variera, en del patienter upplevde frågor som buksmärta och ömhet eller symptom som feber och förvirring, om cystorna blir smittade.

galla, en vätska som produceras i levern, spelar en roll i matsmältningen. Två vanliga orsaker till en biloma att bilda bland annat skador på lever och problem med gallgången. Denna inlåning kan också ligga efter gallblåsan bort. De biloma kan identifieras med hjälp av ultraljud av buken, där deposition av galla tydligt visas i bilden. Avbildning kan användas för att bedöma biloma att avgöra huruvida åtgärder behöver vidtas.

I vissa fall kommer en biloma lösa på egen hand, med kroppen gradvis reabsorbing innehållet. I andra fall kan en biloma kräver dränering. Dränering är nödvändigt med stora bilomas som kroppen inte kan klara på egen hand, eller när cysta blir smittade. Om infektion uppstår, kommer dränering åtföljas av spolning för att se till att alla smittade materialet har rensats. Ett avlopp kan också vara kvar i, beroende på omständigheterna, så att det kan rinna medan det läker.

Om det blir nödvändigt att dränera en biloma, användning av antibiotika förhindra eller behandla infektioner kan vara rekommenderas. Dessa läkemedel kan vända tillväxten av mikroorganismer som kan dra fördel av biloma få fotfäste i kroppen. Antiinflammatoriska läkemedel kan också förskrivas för att ta itu inflammation och svullnad som kan orsaka obehag för patienten. Patienten kan också rådas att vila medan gallan cysta läker.

Människor som är i riskzonen för bilomas omfatta personer med leverskador eller personer som har haft en cholecystectomy förfarande. Dessa patienter är vanligtvis övervakas för tecken på komplikationer, inklusive bilomas, som gör att läkare att fånga de komplikationer tidigt innan de utvecklas till ett allvarligt medicinskt problem. Detta är ett viktigt skäl för att göra och hålla följa upp möten, som medicinska frågor som inte kan generera symtom i ett tidigt skede, så en patient känner sig frisk, men var i behov av vård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.