Vad är en Aorta?

aorta är både pulsådern av kroppen och den största artären i kroppen. Den fungerar som central källa av syresatt blod flödet i hela kroppen och spelar en stor roll i omlopp. Början på hjärtats vänstra kammare, resor aorta uppåt, något över och ner genom buken, där den viker in höger och vänster iliaca artärer som går genom benen. Aorta kallas ofta i uppdelade avsnitt heter uppstigande aorta, i aortabågen, bröst-eller fallande aorta och bukaorta.

stigande kroppspulsådern är den del som går upp direkt från hjärtat. Den aortabågen är den del som valven något tillbaka och över vänster lunga. Eftersom det går ner igen genom bröstkorgen, blir det bröst-, eller fallande, aorta och sedan bukaorta innan den delas in i iliaca artärerna. Aortan grenar också ut i mindre artärer som reser till halsen, huvudet och armarna, vilket i huvudsak leverera kroppens viktigaste organ och vävnader med syresatt blod.

Som ett nätverk av tunnlar som hjärtat pumpar blod till, fungerar aorta som centrum för blodflödet utbudet och ursprunget till alla andra stora trafikleder, inklusive halspulsådern och lungartären. Den aortaklaffen styr blodflödet pumpas in i aorta och förhindrar syresatt blod från reentering vänster kammare.

Problem med aorta är ofta ett resultat av ett hjärtfel vid födseln, men de kan också utvecklas med tiden. Det är inte ovanligt att aortaklaffen att arbeta felaktigt hos nyfödda och preemies. Ibland är hjärtfel vuxit ifrån och ibland är operation nödvändig. Förträngning av stora kroppspulsådern och andra artärer är inte ovanligt och är ofta orsaken till dålig cirkulation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.