Vad är eksem?

Eksem är en hudsjukdom som drabbar 10 till 20% av världens befolkning. Den röda, kliande och flagnande hud som visas i eksem är ett resultat av hudens inflammatoriska svar på fysiska eller miljömässiga irriterande. Vem som helst kan få eksem, även de med i familjen kommer att ha en större benägenhet att utveckla sjukdomen. Det finns idag inget botemedel för denna sjukdom, men det finns behandlingar som kan bidra till att lindra klåda symptom.

Normalt huden fungerar som en barriär skydda enskilda mot sjukdom och smitta. Detta skydd äventyras när överkänslighet för yttre irriterande, så kallade utlöser , orsakar en negativ immunsvar, vilket resulterade i ett eksem reaktion. Eksem orsakas av triggers till miljö-och fysisk irriterande. Fläckar på hud få flagnande, kliande och röd. Ibland dessa patchar sippra vätska. När huden läker, tjocknar den och kan utstråla en seg framträdande på platser där eksem uppträder. Denna process kallas lichenification. Allergiska reaktioner mot frukt, kött, djur mjäll, damm, tvål, och virus kan utlösa en episod av eksem. Miljö-triggers, såsom stress, kan orsaka också utesluta en reaktion.

Detta hudåkomma kan visas hos spädbarn, barn och vuxna, på någon del av kroppen. Spädbarn uppenbart detta villkor på pannan, kinderna, underarmar, ben, hårbotten och hals. Hos barn och vuxna, de kliande röda fläckar kan förekomma på ansikte, hals, insidan av armbågar, knän och fotleder. Eksem kan visas i barndomen och slutar i åldern 5 till 15, men det kan också vara ett livslångt tillstånd, återkommande på och av med jämna mellanrum under resten av en människas liv.

Eksem finns i flera former, beroende på art och form irriterande. atopisk dermatit , den vanligaste typen av eksem, uppstår när och enskilda har en överkänslig reaktion på en allergen leder till en kronisk, kliande hud villkor. En person som lider av atopisk dermatit är större risk att utveckla allergier, hösnuva och astma. Arbetsterapi eksem inträffar när en individ har en allergisk reaktion mot arbetsrelaterad miljö ämnen som utlöser en eksem reaktion. En annan form av eksem är nummular eksem. Denna typ karaktäriseras av mynt-formade splotches på huden. Nummular eksem förvärras när individer bära åtsittande kläder som irriterar huden, och kan förvärras av vissa tvål och rengöringsmedel som används i tvätt.

Det finns inga kända botemedel för eksem, men sjukdomen kan behandlas. Ändra livsstil för att minimera exponeringen för möjliga utlösare är den mest effektiva behandlingen. Först och främst fuktgivande ständigt hud kan förhindra ett eksem reaktion. Använd lotion och krämer direkt efter ett bad. Detta hjälper fukt genom att fånga naturliga oljor inom hudens yta, som tjänar som en egen fuktgivande agent. Dessutom bör som lider av eksem undvika överdriven svettning och överhettning. Att undvika miljömässiga triggers, till exempel förändringar i luftfuktighet eller temperatur kan bidra till att minska överdriven svettning som leder till sjukdom manifestation. Om plåstret på huden är klåda dåligt, en kall kompress kan minska inflammation och minska klådan. Korta naglar förhindra lust att skrapa och bryta hud, fara för kroppen att andra infektioner. Löst sittande kläder bör användas för att undvika irritation, vilket kan leda till klåda. Nya kläder ska tvättas i mild tvål före bär. Eftersom stress också fungerar som en utlösare, en person som lider av eksem vore klokt att minska stress. Personer med svår skov bör söka hjälp av en hudläkare.

Om livsstil ändringar ger inte någon lindring, får medicinsk hjälp vara nödvändig. Kortikosteroider kan minska inflammation. Antibiotika kan användas om huden blir smittade på grund repor. Antihistaminer kan användas för att minska klådan på kvällen så en person kan sova. Cyklosporin A kan användas i extrema fall, men biverkningarna i samband med det göra det en sista utväg.

livsstilsförändringar för att undvika risken utlöst, en person leda en kliar liv och minimera eventuella klåda och obehag i samband med eksem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.