Vad är dialys?

Dialys är en medicinsk process genom vilken en persons blod renas från toxiner i njurarna normalt skulle spola ut. Det är allmänt används när en persons njurar inte längre fungerar. Detta kan vara en följd av medfödd njursjukdom, långvarig diabetes, högt blodtryck eller andra villkor.

Dialys kan vara antingen tillfälligt eller permanent, beroende på person. Om en dialyspatient väntar på en njurtransplantation, kan förfarandet vara tillfällig. Men om patienten inte är en bra transplantation kandidat eller en transplantation inte skulle lindra skick kan dialys vara en livslång rutin.

Det finns två typer av dialys används: peritonealdialys och hemodialys. Peritonealdialys kan göras i hemmet, av patienten, antingen ensam eller med en medhjälpare. Peritonealdialys handlar om kroppens peritoneal membran, inne i buken, för att ingjuta en glukos-lösning i bukhålan. Lösningen är fortfarande i buken i ca två timmar och sedan dräneras ut.

En kirurg måste placera ett rör med en titan plugg inne i patientens buk för detta förfarande. Patienten måste också få utbildning för att utföra förfarandet. Absolut uppmärksamhet på steril förfaranden krävs, eller peritonit kan leda till. Detta är särskilt farliga för patienter vars immunsystem kan redan äventyras eller undertryckas.

Hemodialys är troligen det förfarande som de flesta är bekanta med. Proceduren utförs på sjukhus eller dialysavdelning. Patienten är ansluten via ett rör i venerna, till en maskin som cirkulerar hans blod genom en maskin, genom semipermeabla filter som tar ut gifter i blodet. Proceduren tar normalt tre till fyra timmar.

Även om dialys kan vara en livräddande förfarande är det inte perfekt. Patienterna måste följa en särskild kost som är högre i protein och lägre i fosfor och kalium, eftersom dessa mineraler tenderar att bygga upp snabbt i blodet. De måste också begränsa vätskeintag, eftersom dialys bara bort så mycket vatten från patientens kropp. Infektion är också en ständigt närvarande spöke, eftersom en permanent tillgång punkt måste skapas i kroppen för antingen dialys förfarande.

Det finns historier om människor som har överlevt många år på dialys, men på lång sikt är inte bra utan en transplantation. Forskare arbetar med att förbättra dialys förfaranden och överlevnad. De flesta läkare kommer att tala om en patient som den bästa behandlingen är att förhindra njurskador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.