Vad är bilharzia?

bilharzia eller snäckfeber är en parasitisk infektion uppstår när människor kommer i kontakt med schistosomes, som är olika typer av maskar som normalt genomförs av vissa typer av sniglar. Kontakta uppträder vanligen i färskvatten och inget intag är nödvändig. Istället kan maskar invadera hud och reser till andra delar av kroppen, vilket leder till betydande sjukdom.

Det är viktigt att notera att bilharzia inte förekommer i alla delar av världen. Personer som kan skaffa sig dessa parasitinfektion bor i eller reser till platser som delar av Asien, Sydamerika, Mellanöstern, Afrika, eller någon av de karibiska öarna. Schistosomiasis är inte förväntas uppstå i Nordamerika eller större delen av Europa, vanligen på grund av mer omfattande sanering metoder och svalare klimat.

Efter bilharzia infektion uppstår kan det bli allvarligt. När maskar kommer in i kroppen, börjar de lägga ägg, och dessa kläckta ägg resa till andra delar av kroppen. Smittspridning kan ske i mjälte, lungor, urinblåsa, njurar, lever, och ibland till hjärnan.

Symtom på bilharzia är mycket annorlunda än många andra resande parasitinfektioner. De flesta människor märker först ett hudutslag, men många kommer inte visar symptom förrän några månader efter exponering. Som maskar sprids genom kroppen, kunde många system att påverkas, men framför allt en del människor upplever flulike symtom med feber och diffus värk. Detta skulle kunna följas av diarré om maskar finns i tarmarna, och andra kanske notera blodig urin som huvud-symptom. Om maskar finns i kroppen gör en skillnad i vad symptom uppstår.

Vissa människor går i åratal med obehandlad bilharzia, och parasiten kan fortsätta att invadera kroppen. Det är när det är troligt att det kommer att börja påverka viktigaste organ och det kan vålla saker såsom försämrad andning eller kramper. För att undvika detta scenario är det viktigt att fånga tidiga symtom, särskilt om de har följt alla bada, vada eller simma i sötvatten i ett av de identifierade områden som anges ovan.

Schistosomiasis är omedelbart förestående behandlas med mediciner som prazikvantel . Större stöd kan behövas om infektionen är av lång varaktighet och att skadan har skett i större organ. De flesta medicinska experter är överens om att behandlingen är viktigt, men förebyggande åtgärder är ännu mer användbart.

När du reser till områden långt hemifrån, bad i sötvatten, vare sig sjöar eller floder, inte rekommenderas. Vissa områden säkerställa säkerheten för vatten genom behandling med substanser som kommer att döda sniglar och maskar, men det är oftast bättre att vara säker än ledsen. Det ingen simning regeln är en olycklig en eftersom många tropiska områden har vackra sjöar som är extremt inbjudande. Med tanke på de eventuella konsekvenserna dock stanna upp ur vattnet, och bara välja havsvatten att simma i, gör bättre känsla.

I de områden där hygien skapar denna fråga, det enda möjliga behandlingen är att förbättra den. Ofta när bilharzia förekommer regelbundet i inhemska bestånd, renhållning ansträngningar inte är med maximal effektivitet. Detta är ofta på grund av fattigdom och oförmåga att finansiera sådana insatser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.