Vad är anosmi?

anosmi är ett tillstånd där människor saknar luktsinne. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, från tillfälliga stopp i näsan av en sinus infektion skallskada. Även detta villkor kan verka irriterande, men i slutändan triviala kan anosmi faktiskt ha en stor inverkan på någons liv. Personer med anosmi ofta erfarenhet ageusia, oförmågan att smaka, eftersom lukt spelar en viktig roll i smaksinnet. De är också hotas av sin oförmåga att lukta dålig mat och läcker gas, bland andra faror som ofta är lätt märkbar till människor med en intakt luktsinne.

Det finns ett antal villkor i samband med eller luktsinne. Hyperosmia, till exempel, är ett väldigt känsligt luktsinne, medan parosmi får människor att misstolka dofter, upptäcka något obehagligt när lukten är neutralt eller trevligt. I phantosmia människor upptäcka lukter om sådana inte finns, i ett slags luktsinnet hallucination.

I vissa fall är anosmi endast tillfällig. Många av oss har utstått en tillfällig minskning under luktsinne med en stor kall eller sinus infektion, till exempel, och när näsan försvinner igen, luktsinnet avkastning. Vid andra tillfällen är det tillstånd som orsakas av en blockering i näsan som kräver läkarvård, till exempel en tumör. Head trauma också kan skada luktsinnet, som kan en del sjukdomar.

När anosmi är medfödd, betyder det att någon föddes utan ett luktsinne. Medfödd eller luktsinne kan vara svåra att diagnostisera, eftersom det kan ta tid för ett barn att inse att han eller hon miste om en viktig känsla, och föräldrar inte får fånga på när ett barn är preverbal. Förvärvade eller luktsinne har en debut senare i livet.

Ibland anosmi har en ovanlig form: I särskilda eller luktsinne, någon är inte identifiera vissa dofter, men han eller hon kan lukta allt annat utan problem. Särskilda anosmi verkar ha en genetisk komponent, men människor kan också bli okänsliggjorda särskilda lukter genom långvarig exponering.

För att diagnostisera eller luktsinne, läkare använder bekanta lukter och antingen BÄRAS upp dem i näsan, eller fråga patienter att använda rep-och-vädra kort. Om patienten har svårt att upptäcka eller identifiera lukter, han eller hon anses lida av eller luktsinne. När tillståndet diagnostiseras, ta sig till orsaken är viktigt att se till att patienten får rätt behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.