Vad är Tyrosin?

Tyrosin, även känd som 4-hydroxyphenylalanine eller L-Tyrosin är en icke nödvändig aminosyra som kroppen syntetiserar från en annan aminosyra som kallas fenylalanin. Den är uppkallad från de grekiska tyros , vilket motsvarar betyder "ost", eftersom det förekommer i kasein protein i ost och andra mejeriprodukter. Andra naturliga föda källor är fisk, avacados, bananer,

lima bönor, mandel, jordnötter och solros-och pumpafrön.

Denna aminosyra spelar en signifcant roll i ämnesomsättningen. För en sak, tyrosin samverkar med proteiner som genomgår signaltransduktion att inleda olika cellulära processer. Tyrosin-kinaser receptorn fungerar som vägar att transportera fosfat föreningar i en process som kallas fosforylering som ger phosphotyrosine. Dessa verksamheter omfattar praktiskt taget alla proteiner i kroppen och är ansvariga för att reglera framställning av flera enzymer. Dessutom är tyrosin en föregångare till flera andra ämnen, inbegripet neurotransmitting hjärnan kemikalier, hormoner som produceras av sköldkörteln, hypofys och binjurar, och huden pigmentet melanin.

Närmare bestämt är tyrosin nödvändigt för kroppen att syntetisera serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dessa signalsubstanser är inblandade med signalering mellan nervceller och synapser i hjärnan. Dessa agenter påverkar även humör och sexlust, vilket är varför dessa ämnen ibland kallas "må bra hormoner. " Faktum är att flera studier visar att tyrosin tillskott kan hjälpa till att lindra kronisk stress, ångest och mild depression.

En verklig brist av tyrosin är sällsynt, men onormal användning förekommer i vissa syndrom. Till exempel är oculocutaneous albinism kännetecknas av en oförmåga att syntetisera melanin från tyrosin. Fenylketonuri präglas av en oförmåga att syntetisera fenylalanin till tyrosin, ett tillstånd som kan leda till hjärnskador. Även detta villkor kan utgöra en tyrosin brist kosten fenylalanin måste undvikas och tyrosin tillskott skall övervakas. Låga nivåer av tyrosin kan också jämställas med låga nivåer av sköldkörtelhormon thyroxin, ett tillstånd som kan främja hypotyreos och nedsatt centrala nervsystemet fungerar.

Eftersom det inte finns några fall där tyrosin tillskott behövs, det finns ingen standard kostrekommendationer på plats. Men i avsaknad av ovanliga syndrom som de som nämns ovan, kan en låg nivå av tillgängliga tyrosin skall anges med en låg kroppstemperatur eller lågt blodtryck. Ett samråd med en kvalificerad sjukvård praktiserande rekommenderas innan komplettera med denna aminosyra.

Om tyrosin supplementering visar sig vara nödvändigt, är den tillgänglig i tablett eller kapselform i andelar på mellan 50-1. 000 MGS. För att underlätta absorption, rekommenderas att tyrosin kompletterar tas tillsammans med en måltid som innehåller kolhydrater, helst precis före sänggåendet. Dessutom hjälper med vitamin B6, folsyra-eller vitamin B9 som folat-och koppar också till att öka absorptionen av tyrosin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.