Vad är Troponin?

Troponin hänvisar faktiskt till tre proteiner kroppen producerar som är klassade som jag, C och T. Dessa finns i hjärtats muskler och muskler, och de flesta gånger de är i extremt låga doser. Troponiner närvarande i hjärtat blir medicinskt viktiga då de nivåer höjs eftersom detta kan tyda på skador på hjärtat, särskilt hjärtinfarkt. Ett sätt att läkare kan diagnostisera om en hjärtinfarkt eller annan skada på hjärtat är närvarande är genom att göra ett test för att mäta dessa proteinhalten.

Det grundläggande testet för att avslöja eventuella hjärtattack eller andra åtgärder skada troponiner T och jag (TNT eller TNI). De kan båda mätas, eller en enda kan mätas. Vanligtvis dessa nivåer i den friska personen är knappt att urskilja, men när hjärtat skadan har skett, är de proteiner som släpps ut i blodet och kan ses i ett blodprov. Ibland när folk utövar avsevärt de kan visa förhöjda och mätbara halter av TnT eller TNI. Detta innebär inte skada på hjärtat.

Det är värdefullt att använda ett troponin test när folk kommer till sjukhus med bröstsmärtor. Underlåtenhet att upptäcka TNI eller TnT föreslår ingen hjärtattack har skett, och smärtan beror på andra orsaker. När höga nivåer eller troponiner är närvarande, myokardinfarkt (hjärtattack) kan vara en rimlig diagnos. Det finns dock andra omständigheter under vilka troponin nivåerna kan stiga, och dessa kan omfatta hjärtsvikt, ventrikulär eller supraventrikulär takykardi (onormala rytmer härd) och kardiomyopati. När en person nyligen har haft en hjärtoperation eller hjärttransplantation, kan de också ha förhöjda nivåer av dessa proteiner. Även ett förfarande som hjärt-ablation kan resultera i förhöjning av TNI eller TNT.

Det finns andra skäl till varför troponin kan vara höga, och de bland annat skador på andra delar av kroppen som indirekt kan påverka hjärtat. Till exempel kan personer med blod infektioner visar förhöjda TNI eller TnT nivåer. En annan vanlig orsak till deras närvaro är när människor har direkta exponeringar mot gifter som orm gift. Villkor som påverkar lungorna såsom lungemboli eller kroniska sjukdom vanligtvis visa ökad troponin nivåer. Andra möjliga förhållanden som kan höja troponiner omfatta alla typer av stroke, blödning i hjärnan, och vissa typer av organsvikt.

Med dessa andra villkor, särskilt de mest allvarliga fallen, högre nivåer av dessa proteiner kan tyda på större risk för död. Testerna är i grunden ett sätt att avgöra hur allvarligt hjärta har drabbats av sjukdom. I mindre allvarliga tillstånd kan nivåerna av TNI eller TnT vistelse förhöjt under några veckor och sedan minska. En återgång till normala nivåer kan tyda på hjärtat är helande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.