Vad är Svimning?

Svimning är ett generellt kort och oväntad förlust av medvetandet som kan orsakas av en mängd faktorer. Ibland svimning inte tyder på allvarliga problem, och andra gånger kan antyda vissa farliga fysiologiska faktorer.

Ofta har folk beskriva första svimning symtom som värmekänsla, möjligen höra ett brusande ljud, känsla av yrsel, och ser fläckar. Dessa symtom om snabbt åtgärdas kan hjälpa en person som inte är svag. Vanligtvis rekommenderas att människor ligger på golvet med fötterna upphöjda något.

I vissa fall sker svimning helt enkelt för snabbt för att stoppa. Innan en person vet det, får han helt enkelt vakna på golvet ett par sekunder efter att ha svimmat. Detta kan vara förvirrande, eftersom personens minne av hur de kom på golvet kan påverkas och det kan vara svårt att förstå vad som just hänt.

Det finns så många orsaker till svimning, vilket gör att identifiera orsaka svåra ibland. Några vanliga orsaker är extrem emotionell stress, för lite mat eller dryck som leder till lågt blodsocker eller uttorkning, vanligtvis lågt blodtryck, ökad fysisk aktivitet, sila med en avföring sedan ställer sig upp, eller helt enkelt reser sig alltför snabbt. Medicinska orsaker kan inkludera arytmi, hjärtinfarkt, stroke, allvarliga skador eller tillstånd som förträngning av aortaklaffen.

Svimning är indelad i flera grupper som ofta definieras av orsak, och kallas ofta för "synkope. " Vasovagala synkope tenderar att inträffa när blodtrycket eller hjärtfrekvensen lägre avsevärt. Vissa människor tenderar att ha vasovagal reaktioner på stress, som från att se blod, bli skadad, eller ser någon annan bli skadad. Denna typ av svimning när vasovagal syndrom är känt, är oftast inte farliga.

Tryck, externt på nerverna som omger halspulsåder kan leda till carotid sinus synkope. Vissa människor har mycket känsliga nervändar runt deras halspulsåder, vilket kan orsaka ännu en liten mängd tryck att resultera i svimning.

I vissa fall kan svimning förekomma direkt efter du varit på toa. När svimning inträffar efter att någon urinerar det kallas urinering synkope. Andra former av svimning har förknippats med överdriven hosta eller ens överdriven skrattar. I de flesta av dessa fall, blodtrycket snabbt och momentant droppar som orsakar medvetslöshet.

Ibland svimning kan indikera ett allvarligt tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt. Om medvetandet inte återställs inom ett par sekunder, sedan kan man ta larm i en läkare omedelbart. Detta gäller särskilt om personen verkade onödigt upprörd före svimning, är äldre eller har en känd hjärtproblem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.