Vad är Spirulina?

Spirulina är en blå-gröna alger som används som kosttillskott i många regioner i världen. Blågröna alger, även känd som cyanobakterier, är kända för blomstrande under mycket svåra förhållanden, och att de ofta lagra stora mängder näringsämnen att försörja sig själva när deras miljö äventyras. Dessa lagras näringsämnen kan gynna människor som konsumerar spirulina, men undersökningar verkar tyda på att du skulle behöva äta en ganska stor del av detta alger att få några fördelar av det.

Människor i Mesoamerika har använt Spirulina som kosttillskott i århundraden, liksom invånarna i vissa regioner i Afrika. Alger i Spirulina släktet lever i bräckt sjöar naturligt, och de kan också lätt odlas för att öka en avkastning på alger. Historiskt används människor Spirulina att hitta sin egen mat och att komplettera magra kost, och det fortsätter att användas för detta ändamål i vissa utvecklingsländer. Hälsokost fans äta spirulina, eftersom de anser att det är ett värdefullt kosttillskott, äter tabletter spirulina och dryck, eller bevattning spirulina pulver på deras mat.

Beroende på odlingsförhållanden, kan spirulina vara så mycket som 70% protein, och proteinet är klar, snarare än partiell, vilket är fallet med de flesta proteiner av vegetabiliskt ursprung. Spirulina innehåller också vitaminer och näringsämnen som järn, kalcium, vitamin B, magnesium, zink och betakaroten, bland annat. Däremot måste man äta en stor portion av spirulina varje dag för att verkligen dra nytta av dess näringsvärde, snarare än att ha ett litet stänk då och då.

Många påståenden görs om den mirakulösa förmåga Spirulina att behandla en rad medicinska problem. National Institutes of Health i USA ger i allmänhet ett "C" grad till de flesta av dessa hälsopåståenden, vilket innebär att det är "oklart vetenskapliga bevis" för att stödja användningen av Spirulina att behandla saker som virusinfektioner, undernäring, diabetes, högt kolesterol och ögonsjukdomar, bland annat. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att äta Spirulina är en dålig sak, och de flesta hälsokostaffärer göra spirulina lätt tillgänglig i ett urval av former för människor som vill det.

Pure Spirulina har en något mossiga smak, och det kan smaka lite marin, beroende på hur det odlas. Vissa människor njuta av smaken av spirulina, tillsammans med textur, som tenderar att vara lite klumpiga. För människor som inte är lika i smak, lukt och konsistens av spirulina, är det möjligt att hitta Spirulina tabletter och gelcaps, som ger människor möjlighet att dricka spirulina utan att få upp nära och personlig med det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.