Vad är Solanin?

Solanin är en alkaloid toxin som finns i medlemmar i Nightshade familj, till exempel aubergine, potatis, tomater och de ökända Belladonna eller belladonna. Detta toxin är en del av anläggningens försvarsmekanism, och det är utformat för att nightshades oattraktiv och dödligt för djur som kan försöker att äta dem. De flesta djur, inklusive människan, har lärt sig läxan och lärt sig att lämna nightshades ensam. Blad, rötter, blommor, stjälkar och frukter kan alla innehålla solanin i olika nivåer.

Detta toxin har neurologiska och matsmältningsorganen. När det intas i tillräckligt stora mängder kan det orsaka illamående, kramper, kräkningar och diarré, förutom symtom som förvirring, yrsel, sluddrigt svårt att gå, och tal. Så småningom kommer kroppen att bli överlastad med giftet, som orsakar organ att misslyckas och så småningom leder till dödsfall eller svåra skador. Solanin tycks påverka mitokondrier i celler som det sprider sig genom kroppen.

Människor äter många medlemmar av Nightshade familjen, även om vissa samhällen var inledningsvis misstänkt för livsmedel som potatis och tomater när de importerades från New World på grund av oro för kända toxiner. Vanligtvis är det solanin nivåer i saker som aubergine, potatis och tomater är för låg för att orsaka hälsoproblem. Det finns dock omständigheter som solanin kan förhöjda. Omogna tomater tenderar att ha högre nivåer av toxinet, liksom potatis som har skadats eller utsätts för solljus, eftersom växterna form mer solanin som svar på upplevda hot. Groddar av potatis och tomater har också höga halter av giftet.

toxin termostabila, men så småningom bryts ned vid höga temperaturer. Fritering eller bakning vid höga temperaturer, till exempel, kan vanligtvis göra solanin ofarliga. Människor som oroar sig toxinet kan undvika omogna tomater och potatis som har börjat bli grönt, som den gröna färgen visar att potatisen har utsatts för solljus. Även den gröna färgen i sig är ofarligt, visar det att potatisen har kunnat fotosyntes, som kräver solexponering.

Historiskt har solanin används vid behandling av epilepsi och astma, i kontrollerade doser . Denna praxis är inte längre vanligt, eftersom det är säkrare och mer effektiva sätt att behandla dessa tillstånd. Solanin har också fungicid och bekämpningsmedel kvaliteter, men utvinning och bearbetning av detta toxin är så tidskrävande att ämnet sällan används för dessa ändamål. En annan förening som finns i nightshades är atropin, en annan alkaloid toxin som allmänt används i kontrollerade mängder för olika medicinska tillämpningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.