Vad är Skabb?

Skabb är en smittsam hudsjukdom som orsakas av en insekt som bokstavligen får under huden. Skabb hänvisar till en parasiterande kvalster som bon under huden på människor där den livnär sig och lägger ägg. De kvalster som ansvarar för skabb kallas Sarcoptes scabiei och tillhör arachnid familjen, som spindlar, fästingar och skorpioner också tillhör. Skabb liknar skabb, en hud sjukdom som drabbar hundar.

Skabb kännetecknas av ett extremt kliande, finne-liknande utslag på huden. En person med skabb kan ha synliga men små inflammerade blåsor. Du kan till och med kunna se Burrows, även om de är långt färre än de kvalster själva. Ibland skabb gör att huden sekret och skorv, och på grund av intensiv klåda och sprätta, en sekundär infektion kan förekomma. Den skabb kvalster är mycket små och osynliga för blotta ögat, bara för att ses med ett förstoringsglas eller mikroskop. Eftersom kvalster är så små, är skabb feldiagnostiseras ofta som en annan typ av utslag.

Skabb mest påverkar händer, handleder och underarmar. De kvalster föredrar att bo i hudveck, såsom mellan fingrarna och veck i armarna. De kvalster tycker också om att samlas i andra delar av kroppen, t. ex. könsorgan, midja och bröst. Lyckligtvis skabb varierar sällan påverkar ansiktet, men det är möjligt för skabb förekomma någonstans på kroppen.

Skabb sprids oftast från hud mot hud kontakt. Men det är också spridas genom lakan, kläder och andra material som är i nära kontakt med en infekterad kropp. Medlemmarna i ett hushåll och trångt områden där människor tillsammans för en längre tid, såsom skolor, skyddsrum och vårdhem, skapa en idealisk miljö för skabb sprids. En person kan vara smittad av skabb i mer än en månad innan symtom uppträder, trots att de fortfarande kan förmedla den till andra.

Symptomen på skabb orsakas av en allergisk reaktion mot ägg och avfall av av kvalster. I en frisk människa, är en allergisk reaktion kroppens sätt att utveckla antikroppar och sedan döda några av kvalster. För dem med nedsatt immunförsvar, är kroppen inte kan skydda sig själv och angrepp kan förvärras.

Medicinsk behandling av skabb vanligtvis innebär utvärtes läkemedel i form av lotion som Permetherin och lindan, även om dessa är endast avsedda för vuxna. Dessa krämer tillämpas frikostigt från halsen och ner på en person som smittats med skabb. Andra droger, men fortfarande i den experimentella fasen, kan tas oralt i en enda dos. Skabb kvalster kan leva utan en värd för ungefär en vecka, så det är viktigt att tvätta alla sängkläder och kläder som en smittad person har haft kontakt med för att förhindra nytt angrepp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.