Vad är Sea Löss?

Begreppet "havet löss" används för att hänvisa till två mycket olika grupper av marina organismer. I den första meningen, hav löss är parasiter som angriper fisk, speciellt lax. I den andra meningen, hav löss faktiskt är de larver form av organismer som maneter och havsanemoner. Båda är av intresse för människor, de mest skilda anledningar.

När det gäller parasiter, kan havet löss hittas angriper fisk i hela världen. Vissa fiskar klarar av att hantera alldeles utmärkt med dessa hoppkräftor fäst vid dem, men mindre fisk är sårbara. Om ett angripet av parasiter är allvarlig nog, kan havet löss orsaka en infektion eller till och med döda värdorganismen. Sea löss är ett särskilt vanligt problem med odlad fisk, vilket fått vissa fiskar tillverkarna att använda specialkemikalier i vattnet för att hindra hav löss från sin fisk. Fiskar som rymt från odlingar kan också bära en nyttolast av parasiter inklusive havs löss som infekterar inhemska fiskarter.

"hav löss" av intresse för simmare är larver av marina djur med stickande celler, även känd som nematocysts, som orsakar problem för människor när de borstar upp mot dykare, simmare och badare havet. Dessa små organismer kan packa en formidabel punch, trots att de bara är barn, och de kan generera otäck utslag och welts tillsammans med en klåda och brännande känsla. I områden där dessa unga marina organismer är särskilt vanliga, återkommande rådgivning havet löss kan läggas upp för att varna badare.

för människor, hav löss i första hand irriterande. Utslagen och welts kan behandlas med en mild tvål och vatten tvätta, eller en väteperoxid skölj och uppföljningar för att kontrollera tecken på infektion. Vissa tycker också att använda mjukgörande krämer eller geler för att lindra klåda och brännande känsla. De flesta människor återhämta sig från svider havet löss utan ytterligare medicinsk behandling.

Det bästa sättet att hantera havet löss är att undvika dem, vilket är lättare sagt än gjort. Sea löss är mikroskopiska, och omöjliga att upptäcka utan ett mikroskop tills den karakteristiska hudutslag uppstår. Offentliga stränder är ofta övervakas risker, såsom havet löss så att rådgivning kan postas, varna folk på det faktum att de vill hålla sig borta från vattnet. När det gäller människor som har upplevt våldsamma reaktioner på maneter svider, stannar upp ur vattnet helt och hållet under våren och sommaren, när havet löss tenderar till topp, kan vara en bra idé.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.