Vad är Rosacea?

Rosacea är en obotlig sjukdom som påverkar fjorton miljoner amerikaner. Trots det stora antalet drabbade personer, 78% av Förenta staternas befolkning medger att aldrig hört talas om rosacea.

Typiskt tecken på rosacea börjar visas efter en persons trettionde födelsedag. Dessa första tecken visas som röda fläckar på hud. Med tiden kan den röda fläckar utveckla små knölar eller förtjockad ojämnheter inom dem. Sjukdomen kan också leda till att huden har en rodnader i ansiktet, och blodkärlen är ofta uppenbart.

Människor med rosacea tenderar att vara ljushyad och rodna lätt. Även om det finns något botemedel mot rosacea, kan väl hudvård hålla flare-ups minimal. Rosacea är inte smittsamma och de flesta experter tror att det beror på en bakomliggande sjukdom som innebär överaktiv blodkärl. Ändå förblir det medicinska samfundet osäker på sin sak. Studier har dock visat att 33% av alla diagnostiserade rosacea patienter är av irländsk arv och 40% har en nära anhörig hantera sjukdomen.

Vanliga triggers för en rosacea utbrott inkluderar extrem kyla, varmt väder, fysisk och emotionell stress, ansträngande motion, varma bad, kryddstark mat, sol, och alkoholkonsumtion. Vanligtvis diagnostiseras en person med rosacea kan enkelt namn de omständigheter som orsakar deras rosacea att blossa upp. Undvika eller begränsa dessa situationer kan hjälpa till att hålla skov till ett minimum.

Vissa mediciner och krämer kan användas för att förebygga rosacea flare-ups. Ett antal patienter har funnit konsekvent användning av särskilda krämer och mediciner under en tioårsperiod kan i slutändan förhindra rosacea från blossar upp igen. Antibiotika är också föreskrivs på tider för att hjälpa till med sjukdomen. Även om det inte finns bevis rosacea är en bakterie villkoret har antiinflammatoriska egenskaper av antibiotika har visat sig förhindra skov uppstår. Aktuell salvor används på ett mer regelbundet än antibiotika, men eftersom de oftast säkrare att använda under en längre tid.

Många hudläkare rekommenderar användning av en allergivänliga ansiktet tvätta i morgnarna för att förhindra rosacea flare-ups. När tvätt, bör hud i ansiktet försiktigt gnuggas med en mjuk tvättlapp och skuras bör undvikas. Huden skall vara avtorkad efteråt eftersom hud med rosacea är känslig och hårdhänt behandling kan förvärra tillståndet. Exponering för solen bör också begränsas för personer med rosacea. När du är i solen är det viktigt för dem med sjukdomen att använda en solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15 för att undvika flare-ups.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.