Vad är Prolaktin?

Prolaktin är ett hormon som produceras av hypofysen. Nivåerna av detta hormon kan variera under loppet av någons liv, beroende på en mängd olika faktorer, bland annat ålder och graviditet. Detta hormon är också ibland kallas luteotropic hormon (LTH). Många medicinska laboratorier kan testa prolaktin hos patienter med tillstånd som kan bero på en onormal produktion av detta hormon.

Som "lactin," i samband med den latinska roten för "mjölk", skulle föreslå, en av de viktigaste rollerna av prolaktin i kroppen är som en sporre för att producera mjölk. Kroppen börjar göra detta hormon i de senare stadierna av graviditeten så att brösten är redo när barnet föds, och prolaktin kommer att produceras under hela ammar. Ett annat hormon, oxytocin, stimulerar BESVIKELSE reflex, som gör barnet för att komma åt mjölken.

De höga nivåer av prolaktin observerats hos ammande mödrar förefaller också vara involverade i menstruationscykeln. Medan omsorg, en del kvinnor upplever förändringar i menstruationscykeln som har samband med detta hormon och detta hormon är också involverat i det slutliga upphörande av menstruation som sker under klimakteriet. Liksom många hormoner involverade i det reproduktiva systemet, prolaktin arbetar med ett antal andra hormoner och i en mängd komplexa sätt, och forskare upptäcker ofta nya saker om hur detta hormon fungerar i kroppen.

Detta hormon också tycks vara inblandade i sexuell njutning, och i produktionen av progesteron från corpus luteum. Förändringar i prolaktinnivåer kan resultera i en mängd olika saker, inklusive galaktorré, som producerar mjölk spontant och inte relaterade till en graviditet, tillsammans med barnlöshet, sterilitet, och oegentligheter i menstruationscykeln.

Höga halter av prolaktin kan orsakas av en mängd olika saker, bland annat hypofysen tumörer, ökad motion och, naturligtvis, graviditet. Hormon prov kan beställas när en läkare misstänker att en patient har problem med sin hypofysen, så att läkaren kan granska nivåer av flera hypofyshormoner, och när patienter upplever symtom som kan relateras till alltför prolaktinproduktionen.

specialiserade celler som kallas lactotrophs i hypofysen är ansvariga för utsöndrar detta hormon. Ibland kan dessa celler omvandlas till cancerceller, vilket prolaktinnivåer till rekordhöga som de föröka sig. I dessa fall kan cancersvulst tas bort, då kan det vara nödvändigt för patienten att vidta kompletterande läkemedel för att säkerställa att hormonerna i kroppen är väl avvägda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.