Vad är Pellagra?

Pellagra är en sjukdom som uppstår när människor är i sena stadier av ett niacin eller tryptofan brist. Läkare känner igen kända pellagra av fyra D: demens, dermatit, diarré och dödsfall. Utöver dessa kända symptom kan pellagra orsaka också ett antal hälsorelaterade problem. Om tillståndet inte behandlas, kommer patienten att dö i fyra-fem år.

Denna extrema näringsmässiga brist har registrerats i mänskliga populationer åtminstone sedan 1700-talet. I många samhällen är det vanligast bland människor som är fattiga, med begränsad tillgång till näring, tillsammans med kroniska alkoholister, anorektiker och personer med allvarlig psykisk sjukdom som kan vägra att äta. Vissa tarmkanalen sjukdomar kan också leda till pellagra, som patienter med dessa tillstånd kan inte kunna absorbera de näringsämnen de behöver. Historiskt är pellagra ses också i samhällen där människor är starkt beroende av majs för kost, eftersom majs saknar tillgång niacin om det inte behandlas med kalk i en process som kallas nixtamalization.

En betydande utbrott av pellagra inträffade i amerikanska södern i början 20th century, sporra forskare att ta reda på vad som orsakade utslag av medicinska problem och dödsfall i söder. Dessa forskare identifierat slutligen frågan som en näringsbrist, och utvecklade behandlingar för att ta itu pellagra. Oro pellagra och andra näringsbrist har också lett till att vissa regeringar mandat komplettering av vissa livsmedel med nödvändiga vitaminer och mineraler, för att säkerställa att befolkningen har tillgång till alla komponenter i en hälsosam kost.

Patienter med denna villkoret börja med en enkel näringsbrist. När bristen blir allvarligare, tycks en ljuskänsliga utslag på huden, och patienten kan börja uppleva mag upprörd. Nästa symtomen att dyka upp neurologiska, med patienter som har problem med att balansera, och så småningom utveckla demens. Om pellagra är den tillåts fortsätta, kommer patienten slutligen dör som ett resultat av tryptofan eller niacin brist.

Behandlingen av pellagra är nikotinsyra, tillsammans med födan ändringar för att säkerställa att patienten kommer att få den näring han eller hon behöver i framtiden. Många livsmedel ger källor till tryptofan och niacin, inklusive fjäderfä, kött orgel, vete, jäst, och jordnötter, och människor som äter en balanserad kost kan i regel undvika att utveckla denna näring brist tillsammans med många andra. Dietary tillskott kan också användas för människor som har en begränsad tillgång till färska livsmedel som är rikt på nödvändiga vitaminer och mineraler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.