Vad är Nokturi?

Nokturi är behovet av att gå upp flera gånger en natt för att kissa och kan ha många orsaker. Även när dessa är relativt ofarliga, kan det ändå vara en utmanande villkor eftersom det stör att få en lämplig mängd sömn på natten. Människor som ofta behöver kissa under regelbunden sömn timmar får ofta mindre djup sömn än de borde och kan uppvisa sömnighet eller utmattning under dagen.

Normalt när vi sover på natten våra urinen blir mer koncentrerad, möjligt för oss att sova en sex till åtta timmar sträck utan att blåsan känsla obehagligt full. När urinblåsan känns full, detta signalerar hjärnan att vakna. Nokturi vara ett resultat i människor och barn som har haft sängvätning frågor tidigare. Rädslan för misstag väta sängen kan orsaka den person som är överkänsliga mot någon känsla av fullkomlighet i blåsan.

Ibland orsakerna till nokturi är enkla och lätta att behandla. Dricka mycket vätska innan säng kan leda till att enstaka fall. Detta kan lösas genom att avstå från vätska ett par timmar innan läggdags, och i synnerhet genom att undvika intag av alkohol eller koffein.

Vissa mediciner kan resultera i nokturi också. Diuretika, som hjälper kroppen skjul överskottet vätskor, är en direkt orsak av tillståndet. Detta kan åtgärdas genom tar diuretika vid olika tider på dygnet. Andra läkemedel, liksom den för hjärtbesvär och bipolär sjukdom kan behöva vidtas vid vissa tider på dagen. Betydelsen av dessa läkemedel överväger i regel biverkningar av nokturi.

Nokturi skulle kunna tyda på vissa sjukdomar eller besvär. En blåsa eller njure infektion kan lätt orsaka övergående nokturi, men är oftast lösas genom behandling med antibiotika. Både tidig och sen graviditet resultera i mer frekvent urinering, och är naturligtvis lösas när graviditeten är över. Utvidgningen av prostatakörteln kan översättas till mer frekventa fall av nokturi. Vid andra tillfällen visar nykturi allvarliga hygienkrav inklusive diabetes, hjärtsvikt, prostatacancer, eller njursvikt.

En annan allvarlig orsak till nokturi är sömnapné. Det är när en person slutar att andas i flera sekunder, flera gånger per natt. Detta kan översätta till ljusare sömnmönster och mer av en känsla av att du borde gå upp och använda toaletten.

Eftersom nokturi kan ange några allvarliga tillstånd är det viktigt att rapportera nykturi till din läkare. Ibland orsaken lätt behandlas, men vid andra tillfällen kan sjukdomen tyder på betydande hälsorisker. Dessutom kan även den mest godartade orsaken visa sig fortfarande farlig när den översätts till utmattning eller sömnighet under dagen. Brist på sömn anses vara en stor riskfaktor för olyckor på jobbet och när du kör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.