Vad är MAO-hämmare?

MAO-hämmare, MAO-hämmare, är en klass av receptbelagda läkemedel för behandling av depression. De upptäcktes av misstag på 1950-talet, då MAO-hämmare iproniazid, används för att behandla tuberkulos, var känd för sin förmåga att lätta humör. På den tiden var forskare försöker bevisa att depression var inte bara ett sinnestillstånd eller karaktär brist, men en sjukdom.

Allt fler människor kom för att erkänna depression som en sjukdom, sökt fler människor läkemedelsbehandling. MAO-hämmare, tillsammans med tricykliska antidepressiva medel, var de första att farmakologiskt behandla depression. Var dock negativa och ibland livshotande biverkningar mycket vanligt, och idag är första linjens behandling av depression är ett urval av SSRI-preparat, serotoninåterupptagshämmare, på grund av färre biverkningar.

MAO arbete genom att förstöra ett protein i hjärnan och levern som kallas monoaminoxidashämmare. MAO använder upp monoaminer, som medför tre humör höjs för kemikalier: serotonin, noradrenalin och dopamin. Genom att minska monoaminoxidas, flera av dessa kemikalier kan omsättas i hjärnan, vilket förbättrar humör. Människor som lider av allvarlig depression tros ha låga nivåer av MAO, och i dessa fall kan MAO förskrivas för att minska halterna av monoaminoxidas, så hjärnan kan få tillgång till flera av de kemikalier som lyfter humöret.

Tyvärr är en annan funktion av monoaminoxidas att undanröja tyramin, som kontrollerar blodtrycket. Höga halter av tyramin utan närvaro av monoaminoxidas kan vara livshotande, leder till plötslig spikar av blodtrycket. Vissa livsmedel införa naturligt tyramin i blodet. Bland dem finns lever, ost, åldern korv som salami eller Bologna, och de flesta konserverad frukt.

Medan MAO-hämmare var hyllas som stor förundran droger på sin upptäckt, har forskarna inte förstått sambandet mellan avsaknad av monoaminoxidas och tyramin. Som en följd av dödsfall och nästan dödsfall har inträffat bland MAO användare och i vissa länder, var MAO snabbt dras från marknaden och ersättas med tricykliska antidepressiva. När tyramin anslutningen fastställdes, var MAO återinfört, men deras användning styrs nu av mycket stränga kostråd.

Undvika livsmedel som anges ovan, tillsammans med sådana som innehåller koffein, innehåller endast en del av riktlinjerna. MAO-hämmare kan inte kombineras med allergi mediciner, många smärtstillande medel, de flesta avsvällande medel, de flesta lugnande medel, tricykliska antidepressiva, och olagliga droger som crystal meth och kokain. Dessutom kan patienter som visat självmordsbeteende i det förflutna inte är bra kandidater för MAO-hämmare grund av den extrema risken för dödsfall vid överdosering.

Eftersom överdosering är så farligt, barn under 16 ska inte ta MAO-hämmare. De är kontraindicerat vid graviditet eftersom de kan passera moderkakan, och även bör inte användas av ammande mödrar. MAO-hämmare kan orsaka väga vinst och har en tendens att få användare att känna sig "drogad", sömnig, eller yr. De äldre kan speciellt känna dessa biverkningar. MAO-hämmare kan också minska sexuell lust. De med manodepressivitet eller bipolär sjukdom bör inte ta MAO-hämmare eftersom de kan drabbas av höga nivåer av serotonin, som kan orsaka extrem mani, sömnlöshet, och hyperanxiety.

Trots de negativa effekterna av MAO-hämmare, nyare former som fenelzin,, varumärke Nardil är erkända som en av de bättre alternativen för behandling av atypisk depression, när en patient inte svarar på SSRI. Atypisk depression tenderar att bli både svårare och vanligare än melankolisk depression. Stämning kan situationellt förhöjda, och dem som lider inte ständigt deprimerad, men minskande humör leder äta för mycket, oversleeping och en ökad risk för självmord.

På grund av riskerna med MAO-hämmare, patienter måste se till att informera sina läkare om alla receptbelagda och OTC-läkemedel som de använder, även om de använder dessa läkemedel endast sporadiskt. Läkare bör få fullständig medicinsk historia och avgöra risk för självmord hos patienter, och särskilt utesluta bipolär sjukdom. Med vaksamhet och strikt följsamhet till diet rekommendationer och kontraindikationer, med MAO-hämmare i kombination med samtalsterapi kan vara till stor hjälp vid behandling av depression.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.