Vad är Laktas?

Laktas är en mag-enzym som produceras av celler beklädnaden tunntarmen. Det är också en förening som socker, som görs av anslutningen av galaktos och glukos, två enkla sockerarter i kroppen. Laktas är viktigt för kroppen att bryta ner laktos, socker som finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter. Laktosintolerans, eller oförmågan att smälta livsmedel som innehåller laktos, är en direkt följd av laktasbrist.

laktasbrist kan uppstå från födseln, även känd som medfödda frånvaro beror på en mutation av de särskilda gen som är ansvarig för sin produktion. Detta sker endast i sällsynta fall, och skulle identifieras kort efter födseln. Sjukdomar som förstör slemhinnan i tunntarmen kan också orsaka en brist, genom att förstöra cellernas förmåga att producera enzymet. Men den vanligaste orsaken till laktasbrist vuxna typ Laktosmalabsorption eller minskad produktion av laktas efter spädbarnsåldern.

De flesta människor inte behåller höga nivåer av laktas produktion i vuxen ålder. Kroppen producerar mer av enzymet under spädbarnstiden, när diet består av mestadels mjölk. Endast en tredjedel av alla människor kan smälta laktas väl som vuxna, vilket gör de flesta människor är mottagliga för laktasbrist och laktosintolerans.

Det finns ingen behandling som kan förbättra kroppens förmåga att producera laktas. Dock kan problemet kontrolleras enkelt genom kosten och livsstilsförändringar. Undvika mjölk, dricka laktos-reducerade mjölk, som skapas genom att lägga laktas eller använda laktas tabletter, kapslar och droppar, kan förebygga obehag av laktosintolerans.

Laktas framställs kommersiellt för användning i mjölk, för att göra den mer lättsmält genom laktosintoleranta personer. Jäst, svampar och vissa bakterier skapa sina egna laktas naturligt, som samlas in i ett laboratorium och gjort i olika tillskott. De resulterande produkterna laktas kapslar, droppar eller tabletter som kan tas direkt eller läggas till laktos innehåller livsmedel, innan tidskrävande.

Laktas är säkert att ta, och inga kända biverkningar finns. Det finns heller inga kända läkemedelsinteraktioner, och det är tillgängligt utan recept. Det belopp som krävs för att förebygga symtom på laktosintolerans kommer att variera beroende på den specifika livsmedel, och hur mycket laktos kroppen producerar för närvarande. Mjölk, glass och yoghurt innehåller den största mängder laktos, så mer laktas måste läggas till. En kvalificerad läkare eller sjuksköterska kommer att kunna rekommendera en dosering som är lämplig för den specifika individen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.