Vad är Kreatin?

Kreatin är en syra som produceras i levern som levererar någon energi till muskelcellerna. Det är normalt återfinns hos ryggradsdjur. Levern gör kreatin av tre aminosyror kallas arginin , glycin , och metionin . De flesta av kreatin den mänskliga kroppen förvaras sedan i de muskler som stödjer skelettet.

Kreatin ofta förväxlas med kreatinin. Kreatinin är faktiskt uppdelade form av kreatin att njurarna processen och kasta. Normal mätning av kreatin utvärderar kreatinin genom blodprover. Hög kreatinin nivåerna kan innebära en person allvarligt är uttorkad och bidrar även ange om en person upplever njursvikt.

En av de mer intressanta användningsområden för syntetiska kreatin är när elitidrottare använder den. Det är inte en förbjuden substans och många idrottsmän påstår att de använder det för att det förbättrar prestanda naturligt. Även test inte har visat kreatin att vara osäkra, har det inte funnits tillräckligt med tester som visar att långvarig användning är säker.

Tester utvärdera intaget kreatin har varit minimala och tyder på att kreatin kan ha en liten fördel för att öka muskelmassan och öka prestationsförmågan. Fördelarna är mycket små, men många idrottare hävdar att det är ofta de små sakerna som gör en skillnad mellan att vinna eller förlora ett lopp, till exempel. Detta gäller särskilt då många ranking i tävlingar kommer ofta ner till några få hundradelar av en sekund. Det framgår dock inte kreatin inte bättre i tester på aerob prestanda.

Eftersom kreatin får anges att bygga muskelmassa, kroppsbyggare kan också använda den. Det kan tas i form av pulver eller i tablettform. En sidoeffekt noterades av många som tar kreatin är lätt till svår muskelkramp. Detta är ofta tillräckligt stor att sluta ta den.

Vissa medicinska forskare har studerat kreatin för dess eventuella fördelar i muskel-slöseri sjukdomar som multipel skleros och amyotrofisk lateralskleros. Hos möss studier finns förslaget om att ökade leveranser av kreatin kan förlänga livet och hjälpa till att stoppa apoptos eller celldöd i muskelcellerna. Medicinska forskare undersöker också fördelarna med kreatintillskott hos dem med artros och hjärtsvikt. Hittills har dessa studier inte visat bevisade resultat eller fördelar för människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.