Vad är Kalology?

Kalology är läran om skönhet, och de sätt på vilka skönhet påverkar samhället. Denna studie är i huvudsak inriktad på mänskliga attraktivitet, snarare än det bredare området estetik, och populariserades under 19. Talet, då filosofer försökte kodifiera skönhet och skapa ett enhetligt system för att utvärdera den. En skala med föreslagit, antagligen skämtsamt, som betygsatt skönhet i fråga om teoretiska skönhet Helen av Troja, som påstods ha "ett ansikte för att starta 1. 000 fartyg. "

Mycket av kalology är kopplad till psykologi , men det är också ett ämne av intresse bland antropologer. Psykologer är intresserade av vad som gör människor "vackert. " De ser inte bara fysiska drag, men egenskaper som symmetri, förhållandet mellan olika områden i kroppen såsom midjan och höfterna, och så vidare. Forskare har noterat att vissa drag verkar vara allmänt accepterade som vackra, symmetri, till exempel, är mycket uppskattad. Vissa kalology forskare har föreslagit att lockas till egenskaper som tyder på fertilitet eller robusthet kan hårdkodade i den mänskliga hjärnan.

Antropologi spelar in när man undersöka skönhet standarder kulturer emellan, och inom mycket blandade samhällen och kulturer. Till exempel är hy ofta en viktig mätning av skönhet. Många kulturer beröm specifika hudtoner, avslå andra inte vacker nog. Detta kan vara en källa till sociala spänningar och konflikter. I USA till exempel, där vita hud har historiskt varit uppskattad, har en del människor med mörkare hud används huden belysningselement produkter i ett försök att närma sig den kaukasiska ideal, även om många av dessa produkter är skadliga. Vikt är en annan gemensam nivå som används vid utvärdering av skönhet, och detta ideal är också mycket varierande, beroende på var i världen man är.

Kalologists studerar också konstverk. Konstverk skildrar ofta män och kvinnor som ansågs vara vackert av sina kamrater, och förmodligen konstnärer ökat sina undersåtar något för att få beröm för sitt arbete. Undersöka porträtt genom linsen av kalology kan ge insikter i historiska föreställningar om skönhet, förutom att ge information om personer levde när dessa verk målades.

människans relation till skönhet är fascinerande. Människor har firat personer de anser är ovanligt vacker i århundraden. Om rapporter ska tro, har skönhet störtats imperier, utlöste krig och förstörda liv stora och små Utöver den omätliga lycka till vissa medlemmar i samhället. Förstå människans relation till skönhet och historia skönhet och estetik genom att utföra ett kalology kan ge insikt i vilken typ av människor som helhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.