Vad är Kahweol?

Kahweol är en diterpen molekyl som finns i bönor av Coffea arabica . Diterpenes är en typ av kolväte, och förekomsten av dessa molekyler i kaffe har varit föremål för senare studier och diskussioner. Till skillnad från cafestol fann en annan diterpen i kaffe, är kahweol något svårt att isolera, kemiskt, och därför studier om det har varit svårt att genomföra. De två är faktiskt kemiskt ganska lika, men skillnaden kan vara viktigt.

Coffea arabica är hemma i Etiopien, och det anses vara det överlägsna mängd kaffe, när det gäller av smak. Den har mindre koffein än Coffea Robusta , en mindre flavorful böna. Ofta två blandas tillsammans för att skapa en smakrik kaffe som också har en hög koncentration av koffein. De två bönor har ett antal viktiga kemiska skillnader som bidrar till deras respektive koffein nivåer och smak, inklusive förekomst av cafestol och kahweol. Coffea arabica verkar ha en högre koncentration av cafestol utöver kahweol, vilket kan vara en anledning till oro.

Både cafestol och kahweol lyfta kolesterol när de konsumeras. Effekten på kolesterolnivåerna är en allvarlig fråga för personer som redan äter kost som är hög kolesterol. Kahweol dock rymmer en dubbel dänga, så som det visas att upphöja leverenzymer också. Förhöjda leverenzymer tyder på leverskada, och återspeglar en lever som inte presterar så bra som det borde vara. Studier på friska försökspersoner har visat ett samband mellan konsumtion av kahweol och lever nivåer enzym.

Det kan dock kahweol har en bra sida också. Även om ingen studie har slutgiltigt bevisat detta, vilket tyder på att det kan fungera som en spärr mot vissa cancerogena ämnen, inklusive aflatoxin B1, ett toxin som genereras av svampar, och polycykliska aromatiska kolväten (PAH), som tillverkas, som dioxiner, när materialet är bränns. Studier av denna egenskap hos kahweol tyder på att den kan åstadkomma detta genom att samordna avgifta enzymer i kroppen. Mer forskning är dock nödvändig.

Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att kraftigt minska mängden båda dessa farliga ämnen. Filtrering kaffe orsakar både att minska till minimala koncentrationer i kaffe, medan kokt kaffe och andra drycker ofiltrerat behålla diterpenoids. För fans av franska pressar och turkiskt kaffe, kan det förefaller inte som så goda nyheter, men du kanske kan hitta sätt att återge den bästa smak med hjälp av ett filter, efter några experiment. Den rika smak av turkiska och franska pressade kaffe kan härmade med filter kaffe om du använder en hel del nyligen malda kaffe med ett filter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.