Vad är Ischias?

Ischias är ett smärtsamt tillstånd som drabbar nedre delen av ryggen och benet. Erfarna när ischiasnerven blir irriterad, leder ischias smärta som normalt känns på bara en sida av kroppen. Förutom obehag, är ischias känt för att orsaka domningar i de drabbade regionerna av kroppen, samt problem med att kontrollera benet.

När en person har ischias, smärta strålar från nedre delen av ryggen ner till låret, sträcker sig ner till baksidan av vaden. I vissa fall flyter smärta från ischias uppåt också, som påverkar höften, och tillbaka ner mot foten. För många enskilda som drabbas, är smärta från ischias nog att försämra klara av vardagssysslorna.

Som den största nerven i kroppen, har ischiasnerven stora utbud, som sträcker sig från ländryggen ryggmärgen ner genom benet. Ofta blir denna nerv irriterad på grund av trycket som orsakas av ett diskbråck. Symptomen kan orsakas av något som förvärrar eller irriterar ischiasnerven. Sådana irritation kan komma från inre blödningar och infektioner, samt påtryckningar från ben i regionen. Skador och muskelryckningar kan leda till ischias också.

Ischias är ganska vanligt under graviditeten. Under de sista månaderna av graviditeten, kan vikten av livmodern utöva påtryckningar på ischiasnerven. Förändringar i kroppshållning kan leda till graviditetsrelaterade ischias också. I vissa fall, muskelspänningar, vanligen uppträder under senare delen av graviditeten, kan vara tillräcklig för att utlösa ett anfall av ischias.

En diagnos av ischias erkänner helt enkelt de symtom som finns. Det tar inte upp vad som orsakar smärttillstånd. För att en diagnos skall vara fullständigt, måste den avslöja orsaken till irritation i ischiasnerven.

För att diagnostisera ischias, en läkare vanligtvis utför en läkarundersökning och får reda på patientens sjukdomshistoria. Röntgenstrålning, beräknad axiell tomografi (CAT) sökningar och magnetisk resonanstomografi (MRT) söker kan användas för diagnostisering av ischias också. Korrekt diagnos är mycket viktigt, eftersom behandling kan vara ofullständig eller misslyckad om orsakerna till irritation på ischiasnerven inte upptäcks.

Ischias behandlingar varierar beroende på orsaken till nervkompression. De kan inkludera antiinflammatoriska och smärtstillande, sjukgymnastik och kirurgi för att lindra ischias-komprimering. Kiropraktik och steroida injektioner kan användas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.