Vad är Hypoxi?

Hypoxi är en familj som kännetecknas av brist på syre i kroppens vävnader. Den hypoxi kan omfatta de allmänna kroppen, eller ett visst område, såsom hjärnan. I samtliga fall kan det vara farligt eller dödligt, för utan syre kan kroppen inte fungera. Behandlingar för denna sjukdom brukar börja med att ge koncentrerad syrgas till patienten för stabilisering och sedan ta itu med den underliggande orsaken till hypoxi.

Ett antal problem från det ögonblick luft inhaleras och den tid som syrgas levereras till de celler som kan leda till syrebrist. Människor till exempel på hög höjd andas "tunna" luft med minskade mängden syre, vilket innebär att de andas in mindre syre än de behöver. På samma sätt kan arbetstagare i en kemisk labb erfarenhet hypoxi som en följd av ett felaktigt kontrollerad gas. Andningsproblem såsom astma och förträngda luftvägar kan leda till en minskning av syrehalten i blodet, vilket kan problem med gasutbyte i lungorna, eller de celler hemoglobin som transporterar syre i kroppen.

När någon utvecklar hypoxi, är det tillstånd som kännetecknas av saker som cyanos, förvirring, eufori, illamående, yrsel, snabb andning, eller känslan av luft hunger. Villkoret kan diagnostiseras genom att blod och bestämma den mängd löst syre närvarande, eller genom att leta efter tydliga tecken på tillstånd som kan leda till syrebrist, allt från slag som hämmar syretillförseln till hjärnan att kollapsade lungor.

I vissa fall är kroppen får gott om syre, men den kan inte använda det, på grund av fysiologiska problem. Vissa villkor som innebär att de röda blodkropparna orsakar hypoxi, genom att göra det omöjligt för cellerna att leverera krävs syre, eller genom att störa den process som dessa celler använder för att binda och transportera syre. I dessa fall kan det inte finnas någon uppenbar orsak till patientens tillstånd, vilket ibland kan göra det svårt att diagnostisera.

Att arbeta och resa på hög höjd är en ledande orsak till hypoxi. Detta villkor kan också orsakas av förändringar i kabinen övertryck eller avbrott i en planets syretillförsel. Hygienkrav inklusive cancer i lungor, astma, allvarliga allergiska reaktioner, stroke och blodpropp, bland många andra, kan också bidra till utvecklingen av hypoxi. Villkoret är inte alltid lätt uppenbart för patienten, eftersom syrebrist kan leda till subtila symtom, vilket gör det viktigt att människor är medvetna om personlighet och beteendeförändringar hos människor som löper risk att utveckla hypoxi. En normalt stoisk person som plötsligt blir yr i huvudet, till exempel, skulle kunna lida av syrebrist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.