Vad är Glukos?

Vår kroppens främsta energikälla i form av glukos. Denna typ av socker kommer från smälta kolhydrater till en kemikalie som vi lätt kan konvertera till energi. När halten av glukos i blodet är inte regleras ordentligt, kan ett utveckla ett allvarligt tillstånd, som diabetes.

Vi får de flesta av våra glukos från att smälta socker och stärkelse i kolhydrater. Livsmedel som ris, pasta, spannmål, potatis, frukt, några grönsaker, och bearbetade godis räknas som kolhydrater. Vårt matsmältningssystem, med hjälp av galla och enzymer, som bryter ner stärkelse och socker i dessa livsmedel till glukos. Detta funktionella form av energi då får absorberas genom tunntarmen in i blodomloppet. Där en kemikalie som kallas insulin utsöndras av bukspottkörteln, uppfyller glukos. Tillsammans kan de in i cellerna i musklerna och hjärnan, vilket gör att glukos till makten aktiviteter som att lyfta en bok eller komma ihåg ett telefonnummer.

Eftersom det är en så viktig form av energi, och samverkar med både mag- och det endokrina systemet, hålla glukos inom normalområdet är oerhört viktigt för hälsan. Vår kropp har anpassat för att upprätthålla detta ideal nivå genom att lagra extra glukos i levern som glykogen, så det kan elimineras när vår sjunker. Vi kan också snabbt eller långsamt frisättningen av insulin. Men vid varje steg i processen, kan det uppstå problem i att hålla rätt mängd glukos som cirkulerar i blodet.

För höga glukosnivåer, som kallas hyperglykemi, kan bero på för mycket socker eller för lite insulin. Det motsatta, extremt låga glukosnivåer, kan bero på för lite mat eller rörlig insulin utsöndring. En vanlig sjukdom i samband med olagligt förvaltning av glukos är diabetes. Ibland kan diabetes styras av strikta diet, eller en diabetiker kan behöva insulininjektioner. Din läkare kan mäta dina glukosnivåer med ett enkelt blodprov för att avgöra om du är inom ett hälsosamt utbud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.