Vad är Frostbite?

Frostbite är ett medicinskt tillstånd som orsakas av långvarig exponering för extrem kyla. Det uppstår oftast på armar och ben. Det händer, fingertoppar, näsa, fötter, öron och tår är alla vanliga köldskador områden. Frostbite är faktiskt ett resultat av kroppens reaktion för att skydda organ från extrem kyla.

När människor är i kallt väder, typiskt 5 grader F (-15 C) och nedan, hudens blodkärl smal. Detta bidrar till att ge större blodflöde till resten av kroppen, särskilt organ. Dock minskat blodtillförsel till huden innebär mindre syre. Brist på lämpliga syresättning på huden kan leda till celldöd, och mer än ett fåtal celler dör kan kallas köldskador.

Tidiga stadier av förfrysning är normalt behandlingsbara. Svår köldskador kan resultera i sådana betydande celldöd att de drabbade områdena svärta. Detta kan i sin tur leda till kallbrand och infektion. I svåra fall kan betydande köldskador betyda amputating de skadade områden för att undvika kallbrand och infektion.

Frostbite är också mycket smärtsam, men vissa kan ha svårt att känna de drabbade områdena. De kan få domningar i stället för smärtsamt. Vissa människor är mer benägna att köldskador än andra. Dessa omfattar personer med hjärt-eller hjärt-och kärlsjukdomar, rökare och personer med diabetes. Dessutom är att dricka alkohol och att vara utomhus i extrem kyla aldrig rekommenderas. Alkohol sänker snabbt kroppstemperatur, vilket innebär att människor inte kan känna kylan så mycket, och får kontrakt köldskador utan att inse att de är i fara.

Frostbite är en medicinskt framväxande skick. Om du inte kan komma till ett sjukhus omedelbart på grund av väderförhållanden, bör du linda de drabbade områdena i lösa kläder. Man kan också placera FÖRFRUSEN områden i ljummet vatten. Använd aldrig varmt vatten eftersom detta faktiskt kan förvärra problemet. Undvik också att använda lotion, som kan orsaka infektioner.

Om en person är också uppvisar tecken på hypotermi, detta är en medicinsk akutsituation som har prioritet över köldskador. Alltid behandla hypotermi första före behandla områden som kan vara FÖRFRUSEN. Slutligen skall man försäkra sig använda förbandsmaterial är sterila för att undvika infektion. Så snart som möjligt, uppsök läkare.

Man kan hjälpa till att förebygga köldskador genom att undvika att vara ute i svåra väderförhållanden. Dressing i skikt, som inte är bomull, kan bidra till att ge extra värme. Hatt som täcker öronen och halsdukar som kan täcka näsan, samt varma jackor också hjälpa. De flesta föreslår att bära vantar i stället för handskar, eftersom att hålla fingrarna tillsammans ger mer värme till händerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.