Vad är Diplopi?

Dubbelseende är en typ av synstörning som har ett brett spektrum av orsaker. Medan vissa orsaker är relativt gynnsamt, kan dubbelseende anger att det finns ett allvarligt hälsoproblem. Personer med dubbelseende se två bilder av ett objekt, där normalt endast en kan ses. De två bilderna är vanligtvis ses sida vid sida i övergripande sätt, eller en ovanpå den andra vertikala sätt. Denna visuella störningar är mer känt som dubbelseende.

Detta tillstånd kan vara tillfälligt eller permanent, och kan upplevas i båda ögonen samtidigt, eller bara ett öga. De flesta som utvecklar dubbelseende är vuxna. Det är mycket ovanligt att barn uppleva dubbelseende, eftersom det visuella systemet av barn kan undertrycka en kopia av fördubblades bild, så att barnet ser bara en bild. Även om detta är till stor nytta för barnet, i vissa fall kan det resultera i utvecklingen av amblyopi, även känd som lat ögat. Detta tillstånd orsakar suddiga eller på annat sätt dålig syn i det drabbade ögat.

Binokulärt dubbelseende är dubbelseende som ses i båda ögonen. Generellt innebär detta att om en person med denna misspassning tittar på ett objekt, är bara ett öga som riktar sig till objektet, det andra ögat riktas antingen till vänster eller höger om objektet. Detta medför att bilden på objektet att falla på olika platser i näthinnan för varje öga. Hjärnan kan därför inte lösa de två bilderna till en enda bild, så att tittaren erfarenheter dubbelseende.

Denna typ av dubbelseende utvecklas eftersom de två ögon är anpassade på olika sätt i förhållande till varandra. Ofta är detta orsakats av ett tillstånd som kallas skelning, där de muskler som styr varje öga inte kan samordna sina rörelser tillräckligt bra för att rikta ögonen till samma punkt. Skelning kan också orsaka andra visioner störningar, såsom minskad djupseende.

Monokular dubbelseende är dubbelseende som bara förekommer i ett öga, medan det andra ögat åsikter bilder normalt. Detta villkor är mycket mindre vanligt än binokulärt dubbelseende. Monokulära dubbelseende inte orsakas av muskelsvaghet eller bristen på samordning, i stället orsakas oftast av ärrbildning eller fysisk deformitet på hornhinnan, iris, eller näthinnan.

Flera olika typer av dubbelseende behandling kan användas i ett försök att rätta till problemet. En vanlig tillfällig behandling är att helt enkelt lapp ett öga, så att endast en bild av ett objekt kan ses. Detta förhindrar dubbelseende på grund av att hjärnan inte måste försöka lösa två bilder. Sjukgymnastik för att träna ögat muskler att samordna ordentligt är en annan vanlig behandling. Mer sällsynt kan operation behövas för att rätta till en allvarlig muskel problem.

plötslig dubbelseende, särskilt hos vuxna, kan tyda på förekomst av ett allvarligt medicinskt tillstånd. Plötslig synstörningar kan innebära en neurologisk abnormitet som en stroke, hjärntumör eller aneurysm. Den som får en plötslig allvarlig synstörningar såsom dubbelseende omedelbart söka läkarvård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.