Vad är Damiana?

Damiana är en liten buske som växer naturligt i Central-och Sydamerika. Det har använts i traditionell folkmedicin i århundraden, och vissa människor tout dess effekter för en rad villkor. Damiana kosttillskott och utdrag finns i många hälsokostbutiker, och i vissa regioner är det också möjligt att hitta Damiana likör, en traditionell mexikansk likör som läggs till drinkar som margaritas.

I naturen Damiana kan identifieras med enkla ljust gröna blad med tydlig håriga revben och små gula blommor. Anläggningen har en distinkt doft som påminner en del människor av kamomill och andra av skunkar. Anläggningen har mycket grenade, stjälkar vedartade. Både blommor och blad skördas för att göra olika Damiana produkter för kommersiell försäljning, traditionellt har anläggningen torkats för att göra te.

Anläggningen är även känd som miziboc eller Herba de La Pastora . I folkmedicinen är Damiana används ofta som ett afrodisiakum, eller att behandla olika klagomål som rör könsorganen. Det är också förmodligen bra för hosta, depression, låg energi och förstoppning. Vissa människor hävdar också att Damiana har ett milt avslappnande effekt, och de kan inkludera det i te och tisanes som syftar till att främja en sund sömn.

Vetenskapliga studier om Damiana har föreslagit att örten är i stort sett värdelösa för alla av dess påstådda tillämpningar, även om det förmodligen inte skadligt. Tester på örten tyder på att det kan bidra till att vidga blodkärlen, och den har också svagt laxerande effekt, så det kan vara något användbart för erektil dysfunktion och mild förstoppning. Kontrollerade studier med Damiana för luftvägsbesvär och depression har haft blandade resultat. Det har också varit känt för att orsaka extrema svängningar i blodsockret, vilket kan gör det farligt för diabetiker.

Liksom många andra naturprodukter kan koncentrationen och senare effektivitet Damiana påverkas av en rad faktorer, vilket gör det svårt att skapa en kontrollerad dos för studien. Inga studier på örten har genomförts med gravida kvinnor, som kanske vill undvika den ört som dess effekter på fostret är inte kända. I slutändan finns det andra växtbaserade läkemedel som är mycket effektivare än Damiana, och dessa örter är lätt tillgängliga hälsokostbutiker för människor som vill bedriva alternativ medicin. Som alltid är det en god idé att konsultera en läkare innan du tar några växtbaserade läkemedel eller tillägg, vid en farlig konflikt uppstår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.