Vad är Cirros?

Cirros är ett tillstånd i levern. Den är märkt med ärrbildning i levern vävnader som resulterar i blockerade blodflöde och nedsatt leverfunktion. Skrumplever är en av de vanligaste dödsorsakerna av sjukdom. Sorgligt nog, dödar mer än 25. 000 personer per år.

Levern har flera viktiga arbeten, bland annat Demontering eller neutralisering av gifter i kroppen. Denna viktiga organ ansvarar också för att producera immun agenter kritisk för att kontrollera infektionen och ta bort bakterier och bakterier från blodet. Levern producerar också protein behövs för reglering av blodproppar och gör galla för absorption av fett och vissa vitaminer. En person kan inte leva utan en fungerande lever.

Det finns många orsaker till cirros. Sjukdom, drogmissbruk, infektion, tunga alkoholhaltiga dryck, exponering för vissa toxiner och blockerade gallgångar kan orsaka skada på levern och leda till skrumplever. Bland de kända orsakerna till detta tillstånd, kronisk alkoholism och hepatit C är de vanligaste i USA.

En person kan ha skrumplever utan att omedelbart uppvisar symptom på sjukdomen. Över tiden är dock friska celler ersätts med ärrvävnad och leverfunktion minskar. Som leverfunktion börjar svika, symtom på utmattning, aptitlöshet, illamående och viktminskning kan bli uppenbara. Den berörda enskilda kan också uppleva svaghet, buksmärtor och spindel-liknande blodkärl på huden.

Som cirros fortskrider, komplikationer utvecklas. Dessa komplikationer kan vara ödem, ascites, blåmärken, blödningar, gulsot, klåda och gallsten. Andra komplikationer kan innehålla toxiner i blodet eller hjärnan, medicinering känslighet, portal hypertension, varicer, insulinresistens, typ 2 diabetes och levercancer. Dessutom kan en person med cirros utvecklar problem med andra organ.

Skador orsakade av levercirros kan inte vändas. Behandlingen kan dock fördröja eller stoppa utvecklingen av sjukdomen. Behandlingar variera beroende på orsaken till tillståndet. Till exempel skrumplever orsakad av alkoholmissbruk behandlas med avhållsamhet från alkohol, medan behandling av hepatit-orsakad skrumplever innebär att använda läkemedel för att behandla hepatit.

När behandlingen misslyckas med att kontrollera komplikationer eller levern slutar fungera blir levertransplantation kirurgi nödvändigt. En levertransplantation innebär att ta bort den sjuka levern och ersätta den med en frisk givare levern. Mellan 80 och 90 procent av levertransplantationspatienter överleva transplantationskirurgi. Efter operation måste en levertransplantation patient vidta särskilda läkemedel som förhindrar immunsystemet från att attackera och skada givaren levern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.