Vad är Chitosan?

Chitosan är ett fibermaterial ur skal av kräftdjur som räkor och hummer. Detta material har ett antal användningsområden, från sjukvård till industriell vattenrening. Tillverkare av chitosan sälja produkten i flera olika format som är utformade för olika ändamål. Utvecklingen av en rad användningsområden för denna produkt visar en kreativ hållning till vad som en gång var avfall, skaldjur processorer kan sälja skal av kräftdjur, snarare än kasta dem som skräp.

Inom jordbruket har chitosan visat sig vara till nytta för växter. Det stärker naturliga försvar av växter för att hjälpa honom att stå emot svampar och skadedjur, och det verkar också öka tillväxten genom att främja fotosyntesen. Flera trädgårdsprodukter som är avsedda att främja växters hälsa innehåller detta ämne, och forskare har även tagit chitosan i rymden för jordbruksprodukter experiment. Det används också i självläkande polyuretan produkter.

Ur ett hälsoperspektiv är chitosan intressant eftersom den har förmågan att locka till sig sediment och partiklar, och det kan också absorbera ämnen från den omgivande miljön. Det används i vatten bearbetning och behandling för att avlägsna föroreningar, inklusive tungmetaller, med den sammansatta att vara utspridda på vattnet, får dra till sig sediment och sedan skummas bort att dra föroreningar ut. Rening av avloppsvatten över hela världen använder chitosan för detta ändamål, utnyttjar det faktum att det är ett naturligt och giftfritt förening.

Chitosan har också visat sig vara effektiva för att främja koagulering. Sår förband genomsyras av denna förening används i vissa sjukhus miljöer för att främja snabb koagulering. Eftersom föreningen inte förknippas med toxicitet eller farliga biverkningar, kan den användas i en mängd olika patienter med en hög grad av säkerhet. Kan dock chitosan vara farlig för människor med skaldjur allergier, eftersom det innehåller proteiner som finns i skaldjur och kroppen kan reagera på dessa proteiner.

En del hälsokostaffärer marknaden chitosan kosttillskott som hjälpmedel viktminskning. Enligt de påståenden som görs av tillverkare av dessa produkter, att chitosan binder fett i kroppen, vilket gör fett svårt att ta till sig och gör det möjligt att passera genom kroppen. Även om detta är sant, en enda piller kan bara ta bort en uppskattad 10 kalorier från kroppen, vilket gör det inte så väldigt bra för viktminskning, människor skulle vara bättre att göra små justeringar i sin kost för att minska kaloriintaget, eller lägga till mer motion för att bränna fler kalorier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.