Vad är Bruxism?

Bruxism är ett tillstånd där den drabbade mal eller knyter tänderna omedvetet, ofta under sömnen. Bruxism drabbar många barn och vuxna och kan vara ett allvarligt tillstånd. Personer med bruxism lider av ett antal relaterade tand-och medicinska tillstånd som kan förvärras med tiden om bruxism inte rättas. Många människor med bruxism är inte medvetna om sitt tillstånd eftersom de endast slipa sina tänder medan medvetslös. Ofta är en person som sover i samma rum som den drabbade individen den som upptäcker problemet, på grund av den karakteristiska ljudet av tand slipning.

Kroniskt knyta käken kan orsaka smärta i käken, öron, eller ansikte, liksom muskel ömhet och huvudvärk. Dessutom kan bruxism skada tänderna genom sönderdelning eller erosion. Tänder av en person med bruxism kan bli känsligare och mer benägna att hålrum som emaljen är bortnött. Bruxism kan även påverka sin sovande partner, eftersom buller kan bli tillräckligt högt för att hindra honom eller henne från att få en god natts sömn.

Livsstil kan bidra till utvecklingen av bruxism, även om det inte är känt i vilken grad detta är sant. Överdrivet alkoholintag, tillsammans med dålig motion och vanor sömn, anses bidra till tillståndet. Stress kan också vara en faktor, i synnerhet de vars bruxism visar sig under vaket tillstånd. Men många fall av bruxism beror på ett dåligt käke eller tänder, särskilt hos barn. Bruxism kan också vara ett symtom på annan sjukdom eller en biverkning av vissa mediciner.

Den vanligaste behandlingen av bruxism är en mun vakt bärs under sömnen. Denna behandling kan både förebygga skador på tänder och minimera tand slipning beteende. Mouth vakter för bruxism kan köpas över disk eller anpassade monteras. Livsstilsförändringar, som medvetet avkopplande käken under dagen, hantera stress, och se till att få en hel natts sömn kan också vara till hjälp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.