Vad är Bältros?

Bältros är en virusinfektion som ofta åtföljs av en mycket distinkt utslag. Förutom att vara ganska smärtsamt, kan bältros ge allvarliga komplikationer som kan ha en långsiktig effekt på patientens syn och nervsystemet. Ett fall av bältros är i allmänhet lätta att känna igen när hudutslag uppstår och det finns ett antal sätt att behandla bältros, så att det blir mindre allvarlig. Om du upplever en bältros utslag i ansiktet, är det oerhört viktigt att se en läkare.

För att få bältros, måste en patient först ha haft vattkoppor. Efter en vattkoppor infektion ligger viruset latent i nervsystemet. När den aktiveras igen på grund av stress, sjunkande immunförsvar, eller annan orsak, framträder bältros. Det börjar som en smärtsam nervsystemet skick, kan patienten uppleva en känsla av stickningar, känslighet beröring, klåda i flera dagar innan bältros utslag visas.

Utslagen sprider sig i linje med nervsystemet och bildar distinkta band. Huden börjar se rödaktig och irriterad, och då börjar få blåsor. Från den tidpunkt då utslag visas tills blåsor pop och skorpa över, att patienten vara smittsam. Människor som aldrig haft vattkoppor får vattkoppor om de utsätts för patienten. Efter flera veckor, försvinner utslagen, trots att patienten kan uppleva smärtsamma nervsystemet symtom på lång sikt.

Medan utslag är närvarande, kan smärta och klåda behandlas med kompresser och lugnande bad. I vissa fall kommer antivirala läkemedel att användas för att förkorta utslagen. Dessa läkemedel måste tas med 72 timmars uppkomsten av utslag att vara effektiv. För extrema inflammation och smärta, får kortikosteroider användas. Det är viktigt att hålla huden ren och torr, för att minska risken för hud-infektion och allvarlig inflammation, och människor bör undvika kontakt förorenade kläder och lakan. Om en bältros utslag visas på ansiktet, är aggressiv behandling krävs, eftersom det kan orsaka Ögonskada.

Bältros är även känd som herpes zoster, en hänvisning till det virus som orsakar den. En vaccination för bältros är tillgängligt, men exponering för någon smittats med vattkoppor kan bidra till att förhindra uppkomsten av bältros också. Läkare hypotes att exponeras för vattkoppor främjar bildning av antikroppar, vilket hjälper kroppen att bekämpa viruset innan det stimulerar en bältros smitta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.