Vad är Avolition?

Avolition är ett symtom på psykologiska eller psykiatriska ångest kännetecknas av en brist på motivation eller enheten. Personer med avolition har svårigheter att komma igång och slutföra uppgifter och kan vara ointresserad av omvärlden. Detta symptom är ofta en del av schizofreni, och kan dyka upp personer med bipolär sjukdom också. Behandling av avolition beror på hur allvarlig den är, och vad orsaken är.

Många människor har dagar där de har en tuff tid att få gå, eller inte lust att göra någonting. För personer med avolition är detta vidtas för att en helt ny nivå. Människor kan ha problem att komma ur sängen på morgonen, än mindre ägna sig åt rutinuppgifter som inköp, matlagning, städning, barnomsorg, och gå till jobbet. Detta fortsätter i dagar och kan bli vad som kallas en "negativ symptom" eftersom den har en negativ inverkan på livet på patienten.

Andra problem kan följa avolition. Personer med dessa symtom kan också visa alogia, en brist på tal. Alogia kan totalt, med patienten helt enkelt inte prata, eller den kan bestå av att göra korta, klippta svar på frågor och försök till konversation. Detta kan försvåra behandling som patienten får inte, tillräckligt tydligt för terapeuten att få en överblick av vad patienten upplever.

Avolition kan också åtföljas av Anhedonia, där människor inte får någon glädje av arbetsuppgifter de engagerar sig i. Detta kan också försvåra behandlingen. En patient kan uppmuntras att göra något lustfyllt och upptäcker att uppgiften inte är roligt eller som uppfyller och blev ovilliga att försöka igen. Personer med dessa symtom tenderar också att ha en platt påverka känslomässigt, vilket kan vara förvirrande och kan också göra behandling svårare eftersom patienten verkar sakna känslor.

Avolition är inte samma sak som ointresse, även om de två kan verka lika. Behandling för avolition bygger i allmänhet på att utreda orsaken och åtgärda den. Till exempel, om en patient utvecklar avolition efter en medicin ändring, men det tyder på att förändringen inte skulle vara effektivt. Likaså skulle framväxten av det här symtomet efter trauma tyder på att patienten behöver terapi och behandling av trauma. Ibland alla en patient behöver är tid och stöd.

Familjemedlemmar och vårdgivare människor som upplever avolition och andra intensiva psykologiska och psykiatriska symtom ibland vara till hjälp att delta i workshops och klasser inriktad på vårdgivare. Dessa kurser kan ge information om vad människor upplever, och vad vårdgivare kan göra för att hjälpa till. Vårdpersonal kan också direkt be sina avgifter om saker som kan vara till nytta eller hjälp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.